3 elemente esenţiale în coaching

//3 elemente esenţiale în coaching

coaching-obiective-actiune-rezultateDacă ar trebui să asociez termenului „coaching” un alt cuvânt, acesta ar fi cu siguranţă „pragmatism”. Asta pentru simplul fapt că, practic, nu putem vorbi despre coaching dacă lipseşte pragmatismul, dacă lipseşte latura practică, cu aplicabilitate concretă a procesului de coaching propriu-zis în viaţa de zi cu zi.

Fie că apelezi la coaching pentru a-ţi îmbunătăţi performanţele profesionale, relaţiile cu ceilalţi sau cu propria persoană, doreşti mai mult echilibru şi armonie în viaţa de familie etc. , 3 elemente vor fi întotdeauna prezente pe parcursul drumului tău împreună cu un coach profesionist: obiectivele, acţiunea şi rezultatele. Dar mai bine să le luăm pe rând:

1. OBIECTIVELE

Primul element esenţial îl reprezintă Obiectivele.

Care este obiectivul tău pentru acest proces de coaching? Ce anume vrei să obţii/realizezi până la finalul procesului?

Cum vei ştii că ai obţinut/realizat ceea ce îţi doreşti? Ce anume va fi diferit? Cum te vei simţi?

De ce este lucrul acesta important pentru tine?

Acestea sunt exemple de întrebări pe care coach-ul ţi le adresează şi la care TU vei răspunde.

Aşadar, TU eşti cel/cea care decide direcţia spre care te vei îndrepta şi în care coach-ul te va însoţi, creându-ţi un spaţiu sigur, de încredere şi susţinere, facilitându-ţi identificarea resurselor necesare pentru realizarea obiectivelor propuse.

2. ACŢIUNEA

După ce ţi-ai stabilit foarte clar unde vrei să ajungi şi ceea ce doreşti să realizezi, e nevoie să acţionezi în sensul dorit.

Aceasta este o etapă în care multe persoane rămân practic „blocate”. Deşi ştiu ce îşi doresc şi deseori chiar îşi fac un plan de acţiune, amână la nesfârşit să întreprindă acţiunile concrete necesare astfel încât dorinţele şi planurile lor să prindă contur, să se poată materializa.

Şi astfel, pe măsură ce trece timpul, în loc să acţioneze pragmatic şi să obţină rezultate, riscă să acumuleze niveluri din ce în ce mai mari de nemulţumire care, în final, îi determină fie să abandoneze complet proiectele, fie să le redimensioneze la o scară mult mai mică, însă neavând în continuare nici o garanţie că vor obţine rezultatele dorite.

Tocmai în astfel de situaţii coaching-ul intervine şi produce schimbarea. Coaching-ul presupune asumarea responsabilităţii pentru realizarea de acţiuni concrete. Astfel, lucrând împreună cu un coach profesionist care îţi oferă susţinerea necesară, nu vei mai amâna la nesfârşit lucrurile, ci vei acţiona în mod asumat şi responsabil în direcţia realizării planurilor tale.

3. REZULTATELE

Fiecare acţiune generează un rezultat. Este o lege universală. Pentru fiecare lucru pe care îl întreprinzi există o serie de consecinţe.

Cu cât acţiunile tale sunt mai consistente şi mai consecvente în direcţia realizării scopurilor propuse, cu atât rezultatele aşteptate vor apărea mai rapid, permiţându-ţi totodată să te dezvolţi pe niveluri de performanţă din ce în ce mai ridicate.

Una dintre principalele premise NLP (programării neuro-lingvistice) este aceea că „nu există eşec, există doar feed-back”.

Aşadar, dacă o acţiune nu ne conduce către un rezultat dorit, ce facem?

Evaluăm rezultatul respectivei acţiuni (feed-back-ul) şi stabilim o altă strategie de urmat, mai eficientă, care să ne apropie mai mult de obiectivul dorit.

NU există acţiune fără rezultate! Există doar lipsă de rezultate provenită din lipsa de acţiune.

Aşadar, dacă vrei să ajungi acolo unde îţi doreşti utilizându-ţi în mod cât mai eficient resursele interioare, dar şi de mediu, fără a amâna la nesfârşit şi a-ţi căuta justificări pentru lipsa de acţiune (şi implicit, lipsa de rezultate), foloseşte coaching-ul drept cel mai eficient instrument care să te susţină în atingerea succesului dorit.

Iar transformările pe care le vei experimenta pe parcursul procesului de coaching nu se vor limita la obţinerea rezultatelor şi îndeplinirea obiectivelor dorite, dar te vor transpune pe un nivel de înţelegere şi conştientizare pe care nu l-ai fi putut anticipa anterior.

Până data viitoare,

BUCURIE & SUCCES! 😉

Pe curând,

Alina

By | 2017-09-08T03:20:18+00:00 2/07/2015|Coaching|0 Comments

Leave A Comment

Aboneaza-te la newsletter

Şi primeşti GRATUIT

Capitolul 1 din Workbook

Felicitări! Vei primi în scurt timp un e-mail cu link-ul pentru a descărca Capitolul GRATUIT