5 Cauze principale ale Amânării

//5 Cauze principale ale Amânării

Deseori, în discuţiile pe care le amcauze-principale-ale-amanarii în diferite contexte, atunci când vine vorba de timp, apare aproape automat subiectul amânării. Decizii amânate, acţiuni amânate, lucruri lăsate…pentru mai târziu…

De câte ori ţi s-a întâmplat să spui „o să fac asta…” sau „o să mă gândesc la asta…”, dar, de fapt , în spatele acestui „o să…” să se ascundă de fapt o amânare mascată? Ceea ce este sinonim, practic, cu o neasumare a deciziei sau a acţiunii concrete.

Sau de câte ori, chiar şi atunci când îţi stabileşti un termen limită pentru decizia sau acţiunea ta, ai fost totuşi suficient de parmisiv(ă) încât să decalezi, să amâni termenul respectiv iar şi iar?…

Iată în continuare 5 cauze principale ale amânării. De cele mai multe ori, prezenţa doar a unei singure cauze determină apariţia procesului de amânare, deşi, în anumite situaţii, mai multe cauze pot acţiona simultan.

 1. Lipsa de motivaţie

Deşi îţi propui să faci un anumit lucru, atunci când motivaţia ta nu este suficient de puternică, apare imediat tendinţa de a amâna. Probabil percepi lucrul respectiv ca fiind o datorie sau chiar o obligaţie venită din exterior. Sau poate este ceva ce crezi că „ar trebui” să faci. Indiferent de situaţie, cu cât mai scazută este asumarea nevoii (sau, după caz, a dorinţei) de a îndeplini acţiunea respectivă, cu atât sunt mai mari şansele să o amâni.

 1. Lipsa de energie

Indiferent cât de stringentă este nevoia de a face un anumit lucru, dacă nu ai energie suficientă, nu vei putea acţiona aăa cum îţi doreşti. Fie că este vorba de oboseală, de o stare de apatie sau doar de o rutina care te-a copleşit, dacă nivelul tău de energie nu este suficient de ridicat, amânarea îţi va părea poate chiar ca o atitudine perfect justificată.

 1. Lipsa de concentrare

Fie că este determinată de un nivel scăzut de energie sau de faptul că te preocupă mai multe lucruri în acelaşi timp, faptul că „nu te poţi aduna” astfel încât să te concentrezi pe ceea ce ţi-ai propus să faci este un alt factor care te duce către amânare. Muti-tasking-ul este un fals prieten. Îţi poate crea impresia că te poţi concentra să faci mai multe lucruri simultan, când de fapt, îţi împrăştie energia şi îţi scade astfel randamentul.

 1. Lipsa de încredere

Gânduri precum „nu pot (încă) să fac asta”, „(poate) nu este încă momentul”, „mai am nevoie de cunoştinţe/timp/bani/pregătire…” şamd, pot reprezenta justificări perfect valabile atunci când decizi să amâni să faci ceea ce ţi-ai propus. Uneori, aceste preocupări pot avea o bază reală, însă în majoritatea situaţiilor sunt rodul unor tipare de gândire cu care te-ai obişnuit. Şi mai ales dacă ceea ce vrei să faci este ceva nou, ceva ce nu ai mai făcut înainte, puterea acestor tipare este şi mai mare. Şi această putere va creşte cu atât mai mult cu cât vei aştepta „momentul potrivit”, fără a schimba însă nimic în gândirea ta în timp ce aştepţi…

 1. Teama de reuşită

Îţi poate părea paradoxal şi probabil te întrebi „Cum adică să mă tem de reuşită?” Da. Într-adevăr, o dată ce acţionezi…poţi să reuşeşti. 😉 Iar împreună cu această reuşită vine şi o schimbare a stării de fapt, o altă conjunctură care poate implica şi o anumită responsabilitate din partea ta. De obicei, această teamă este una inconştientă, greu de perceput la nivel cognitiv. De multe ori, această teamă de succes se poate ascunde în spatele unor afirmaţii de genul „vreau să fac asta, însă este ceva ce mă reţine…nu ştiu exact ce anume…”

Pe tine care din cele 5 cauze te-a determinat până acum să amâni ceva ce ţi-ai dorit să faci? Aştept cu mare interes comentariile tale la finalul acestui articol. 😉

În articolul următor, îţi voi spune care sunt 5 „duşmani” ai amânării şi cu care te poţi şi tu împrieteni, astfel încât să ai nişte aliaţi de nădejde pe drumul împlinirii tale personale.

Iar dacă gestionarea timpului reprezintă pentru tine o provocare pentru tine şi vrei să scapi de presiunea pe care o resimţi tot adunând lucruri care rămân nefacute sau continuând să amâni lucruri care sunt importante pentru tine, înscrie-te acum în programul intensiv “TIC-TAC: Povestea Timpului Tău” şi felul în care percepi şi te raportezi la timpul pe care îl ai la dispoziţie nu va mai fi niciodată la fel. Accesează programul acum!

BUCURIE & SUCCES! 😉

Alina

Sursa foto

By | 2017-09-08T03:20:19+00:00 2/04/2015|Time Management|2 Comments

2 Comments

 1. Carmen 14/09/2015 at 13:12 - Reply

  Buna, Alina,

  Numele meu este Carmen B.
  Iti marurisesc ca te-am remarcat cu interes la una din intalnirile organizate in cadrul Comunitatii Femeia Viitorului.
  Apreciez daruirea pe care o ai pentru tot ceea ce faci.

  Cu respect si simpatie,
  Carmen.

  • alina 15/09/2015 at 00:27 - Reply

   Buna Carmen,
   Multumesc frumos pentru aprecierile tale. Ma bucur sincer pentru fiecare feedback pe care il primesc, fiindu-mi foarte binevenit si util in ceea ce fac.
   Astept cu interes parerile si comentariile tale si in continuare.
   Sper sa ne si (re)vedem cat de curand 😉
   Bucurie & Succes,
   Alina

Leave A Comment

Aboneaza-te la newsletter

Şi primeşti GRATUIT

Capitolul 1 din Workbook

Felicitări! Vei primi în scurt timp un e-mail cu link-ul pentru a descărca Capitolul GRATUIT