5 Duşmani ai Amânării

//5 Duşmani ai Amânării

dusmani-ai-amanariiAşa cum ţi-am promis în articolul anterior (“5 Cauze principale ale Amânării”), iată revin cu 5 soluţii pe care eu le-am experimentat şi pe care ţi le recomand şi ţie să le foloseşti atunci când ai tendinţa să amâni.

1. Obiectivele

Propune-ţi scopuri clare, concrete, puternice. Atâta timp cât nu ştii ce vrei, nu ştii încotro te îndrepţi şi ce anume e necesar să faci ca să ajungi acolo unde ţi-ai propus, aproape că nici nu poate fi vorba de amânare, ci de indecizie, confuzie, inerţie, rutină, şamd…Însă cu cât ştii cât mai exact care îţi sunt obiectivele, cu atât mai uşor poţi trece la acţiune.

În continuare, un rol esenţial îl are motivaţia. Cât de motivat eşti să faci un anumit lucru? Nu voi insista acum pe această temă (fiind un subiect complex, îi voi aloca spaţiu separat într-un alt articol). Totuşi, poţi identifica metode de motivare chiar şi în rândurile de mai jos 😉

  1. Asumarea angajamentului în faţa unei alte persoane

Şi chiar mai mult decat atât; găseşte-ţi un partener (coleg, coach, mentor). Găseşte o persoană de încredere şi pe care o respecţi, în faţa căreia să îţi asumi angajamentul că îndeplineşti un anumit obiectiv sau o anumită acţiune.

Iar dacă ţi se pare că la un moment dat, înainte de a duce lucrurile la bun sfârşit, e posibil să apară pericolul amânării sau al renunţării sau dacă obiectivul este unul mai complex, poţi solicita persoanei respective să te întrebe la anumite intervael de timp care este progresul pe care îl faci, să verifice în ce etapă te aflii sau, pur şi simplu, să îţi aducă aminte de angajamentul pe care ţi l-ai luat.

Această metodă are rolul atât de motivare, cât şi de responsabilizare. De cele mai multe ori, folosind această metodă, vei îndeplini acţiunile (obiectivele) propuse chiar înainte de termenul estimat iniţial 😉

  1. Recunoaşterea fricii

Deseori amânăm lucrurile pentru că ne este frică (de acţiune, de consecinţe, de ce vor spune alţii, etc).

A ne recunoaşte frica, a o accepta ca pe o oportunitate de a ne dezvolta, generează un combustibil extrem de valoros care te va propulsa către îndeplinirea acţiunii şi combaterea amânării în mod surprinzător. Atunci când îţi dai seama că îţi este frică să acţionezi, spune:

“Recunosc şi accept că îmi este frică. Însă această frică mă ajută să îmi identific o limită şi să o depăşesc. Astfel progresez, mă dezvolt şi îmi descopăr potenţialul infinit.”

Frica ne poate fi un foarte bun aliat pe drumul nostru către împlinirea personală dacă o recunoaştem, o acceptăm, păşim conştient în mijlocul ei şi mergem apoi mai departe 😉

  1. Conştientizarea pierderii

Întreabă-te: “Ce pierd dacă amân să fac lucrul ăsta?”, “Ce nu se va mai întampla dacă amân în continuare?”, “Cum mă voi simţi dacă nu voi mai putea face niciodată lucrul acesta pentru că l-am tot amânat?…

Conştientizând cât de neplăcute sau, în funcţie de situaţie, cât de grave sunt consecinţele amânării, vei începe să acţionezi. Cu cât mai mare resimţi presiunea conştientizării a ceea ce ai de pierdut, cu atât mai mare imboldul pentru a acţiona.

  1. Disciplina (Obiceiurile)

Disciplina implică practic lipsa amânării. Însă pentru cei care au obiceiul de a amâna, lipsa disciplinei este ceva obişnuit.

Una dintre cele mai eficiente modalităţi de a combate amânarea este înlocuirea amânării cu un alt obicei. Exact. Iar, ca orice obicei, acesta se creează în timp, lucrând în mod constant, zi de zi la consolidarea lui, până când îţi va deveni mod firesc de a fi.

Iată cum  să creezi acest obicei:

  • Fă-ţi o listă cu lucruri pe care le tot amâni de mai mult timp
  • Revizuieşte lista şi vezi dacă sunt lucruri la care vrei să renunţi (nu mai sunt necesare sau pur şi simplu nu mai vrei să le faci)
  • Alege în fiecare zi câte o acţiune pe care ai amânat-o şi du-o până la capăt
  • Fă asta în fiecare zi
  • Foarte important: Nu întrerupe şirul acţiunilor! Păstrează lista la îndemână şi fă în fiecare zi câte un lucru dintre cele pe care le-ai tot amânat
  • Lista poate fi actualizată oricând, însă după un timp, vei vedea că ea va rămâne din ce în ce mai scurtă, iar tu îţi vei fi dezvoltat obiceiul de a acţiona fără amânare! 😉

Pentru a-ţi schimba felul în care îţi gestionezi timpul, dacă vrei să renunţi la amânare şi să începi să acţionezi pentru a realize ceea ce îţi doresţi, înscrie-te în  programul “TIC-TAC: Povestea Timpului Tău” şi relaţia ta cu timpul pe care îl ai la dispoziţie nu va mai fi niciodată la fel. Vezi cum aici.

BUCURIE & SUCCES!

Alina

Sursa foto

By | 2017-09-08T03:20:18+00:00 7/04/2015|Time Management|0 Comments

Leave A Comment

Aboneaza-te la newsletter

Şi primeşti GRATUIT

Capitolul 1 din Workbook

Felicitări! Vei primi în scurt timp un e-mail cu link-ul pentru a descărca Capitolul GRATUIT