8 Adevăruri despre FERICIRE

//8 Adevăruri despre FERICIRE

fericire-JOY4SUCCESSCât de des ai auzit în ultima vreme vorbindu-se despre fericire?… Care crezi că ar fi motivul?…Sunt oare astăzi oamenii mai puţin fericiţi decât înainte?…

Acum ceva timp, am scris un articol în care menţionam câteva instrumente practice prin care îţi poţi cultiva starea de fericire.

Revin acum asupra acestei teme şi reiau cu această ocazie câteva idei pe care le-am tot întâlnit în practica mea.

 1. Fiecare are propria sa reprezentare despre ce înseamnă Fericire

Aşa cum fiecare dintre noi are o percepţie subiectivă asupra realităţii şi a lumii înconjurătoare,  aşa şi noţiunea de Fericire este proprie fiecăruia dintre noi. Astfel, poate  „Fericirea se găseşte în lucruri mărunte”, „Fericirea este atunci când iubeşti” sau „Fericit înseamnă să fii sănătos/sănătoasă” etc. Aici te invit şi pe tine să completezi următoarea afirmaţie, dându-ţi propria definiţie a fericirii: „Pentru mine, FERICIREA este…”

 1. Starea de Fericire nu se trăieşte decât în prezent

Indiferent ce ai putea crede, nu putem fi fericiţi decât în momentul „acum”. Chiar dacă ne reamintim ceva sau ne imaginăm o anumită situaţie plăcută în viitor, starea pe care o trăim prin intermediul unei amintiri sau prin imaginaţie este singura prezentă în moment. În situaţii dificile, o amintire sau o proiecţie a unei stări de fericire poate reprezenta o adevărată resursă care să îţi permită să te echilibrezi mult mai rapid şi să acţionezi pentru ameliorarea respectivei situaţii.

 1. Opusul Fericirii nu este nefericirea

Emoţiile şi sentimentele noastre au o paletă foarte variată de forme de expresie şi de intensităţi. Cum ar fi dacă, de exemplu, pentru fiecare emoţie ai avea o scală de măsură de la 0 la 10, de exemplu. Iar când vrei să îţi exprimi în mod cât mai clar intensitatea unei emoţii/sentiment, să te intrebi: „Notând de la 0 la 10, care este nivelul meu de fericire acum/în situaţia X/ etc.?”…Iar dacă nota ţi se pare prea mică, poţi continua exerciţiul de introspecţie şi să te întrebi: „Ce ar fi nevoie să se întâmple/să fac/ să schimb pentru a creşte nivelul cu 1 punct?…”

 1. Fericirea este molipsitoare

Ai observat cum o persoană fericită radiază pur şi simplu bună-dispoziţie în jur? Şi îi „contaminează” şi pe ceilalţi, chiar şi pe cei mai morocănoşi? Da, pentru că stările în general sunt molipsitoare. Însă fericirea este o stare atât de frumoasă şi plăcută, având o energie blândă şi îmbietoare, încât tuturor le face plăcere să se lase cuprinşi de ea, chiar dacă mintea le spune că nu au „niciun motiv de fericire”, ba dimpotrivă.

 1. Starea de fericire creşte capacitatea de concetrare şi eficienţa.

Într-o stare de fericire, funcţiile creierului funcţionează în mod optim. Astfel, beneficiind de efectele atât la nivel biochimic (enzime, endorfine, etc), dar şi energetic, s-a demonstrat şi chiar măsurat efectiv că toate capacităţile care presupun activitate mentală intensă sunt mult potenţate.

 1. Renunţarea la judecată conduce la o stare de fericire.

Atunci  când încetezi să mai judeci  (fie că este vorba de persoane, situaţii, judecăţi de valoare, etc.), practic acţionezi în mod conştient pentru a-ţi folosi energia în mod inteligent şi eficient şi nu o mai iroseşti direcţionând-o în mod impulsiv şi reactiv către zone care nu ţin de aria ta de interes, competenţă şi/sau influenţă.

 1. Fericirea nu este ceva ce „pierzi” sau „câştigi”.

Fericirea reprezintă un potenţial infinit. Şi nu presupune niciun transfer sau vreun schimb de orice fel.  Este un sentiment, o stare trăită intens şi asumat. Fericirea „accidentală” este determinată de evenimente exterioare şi are caracteristica principală că este de scurtă durată. Iar după ce evenimentul respectiv se încheie sau timpul face ca amintirea lui să scadă în intensitate, la fel se întâmplă şi cu starea de fericire. Uşor-uşor dispare. Fericirea care durează e aceea care se cultivă în mod constant, zi de zi, clipă de clipă. În mod conştient, atent, dedicat. Fericirea nu se pierde şi nici nu se câştigă. Se cultivă şi se îngrijeşte constant, cu blândeţe, cu răbdare şi iubire.

 1. Fericirea este o alegere.

Înainte de a cultiva şi a o îngriji, ai nevoie să faci ceva extrem de important şi fără de care totul se poate nărui cât ai clipi, precum o construcţie din cărţi de joc. Ai nevoie să alegi să fii fericit(ă). Să simţi fericirea în interiorul Fiinţei tale, pentru ca acolo, în adâncul  tău, e mereu cu tine. Atenţia ta însă deseori o ignoră. Însă, la un moment dat, mai devreme sau mai târziu, îi auzi glasul…Poate la început timid şi firav…apoi ca pe un murmur…pentru ca treptat-treptat, să se transforme într-un cântec  lin şi să devină o adevărată SIMFONIE.

În încheiere, te invit să asculţi în tihnă minunata lucrare „Oda Bucuriei” a lui Ludwig van Beethoven şi să parcurgi etapele menţionate mai sus.

Fericirea, ca şi Adevărul, se găseşte în interior. Tu unde ai căutat până acum Fericirea?…

Aştept cu interes să îmi împărtăşeşti din experienţa ta şi care poate fi utilă şi altora.

BUCURIE &SUCCES! 😉

Pe curând,

Alina

By | 2017-09-13T11:05:55+00:00 15/11/2016|Starea de bine|2 Comments

2 Comments

 1. Marius 17/11/2016 at 12:01

  Esti o fata desteapta!

  • alina 17/11/2016 at 23:26

   Multumesc frumos pentru apreciere, Marius! Ma bucur ca ti-a placut articolul 😉

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Şi primeşti GRATUIT

Capitolul 1 din Workbook

Felicitări! Vei primi în scurt timp un e-mail cu link-ul pentru a descărca Capitolul GRATUIT