Coaching-ul, în forma și sub denumirea în care este cunoscut astazi, reprezintă o activitate relativ recentă. Coaching-ul a cunoscut un avânt semnificativ începând din anii ’80-’90. În prezent, după domeniul IT, este industria cu cea mai accelerată dezvoltare la nivel mondial.

Conform International Coaching Federation (ICF), coaching-ul reprezintă:

Un parteneriat cu clienții într-un proces creativ de provocare a gândirii care îi inspiră să-și maximizeze potențialul personal și profesional.

Prin ce diferă coaching-ul față de terapie, consiliere, consultanță sau mentoring?

Coaching-ul se caracterizează prin mai multe elemente care îl diferențiază de alte domenii precum: terapie, consiliere, consultanță, mentoring, etc. Dintre aceste elemente, fac parte:

  • orientarea spre rezultat/ obiectiv – prin pragmatism, procesul de coaching vizează obținerea de rezultate măsurabile. Aceasta se întreprinde prin acțiuni concrete și nu se concentrează pe investigarea trecutului și a cauzelor care au generat o anume situație. Abordarea care este orientată spre cauză este specifică în cazul terapiei, de exemplu.
  • schimbarea stării/situatiei actuale cu starea/ situația dorită. Presupune evaluarea beneficiilor aduse de ambele situații, sporirea nivelului de conștientizare a situației actuale și identificarea celor mai potrivite variante pentru alegerea pașilor necesari de urmat
  • identificarea resurselor interioare necesare individului pentru realizarea obiectivului propus
  • elicitarea și ierarhizarea valorilor personale și integrarea lor în viața cotidiană a clientului prin asumarea răspunderii acestuia pentru alegerile sale
  • coaching-ul este non-directiv – față de consiliere, consultanță sau mentoring, în coaching clientul ghidat de coach își identifică singur calea de urmat și nu așteaptă să primească sfaturi de la coach referitor la care ar fi cea mai bună variantă pentru o situație dată
  • responsabilizarea clientului pentru acțiunile sale, pentru atitudinea și comportamentul său în viața de zi cu zi
  • clientul este expert în viața sa, iar în cadrul procesului de coaching, coach-ul acordă întreaga încredere clientului său, creându-i acestuia spațiul în care capacitățile sale creative, inspirația, spiritul inovator al acestuia să reveleze cele mai potrivite soluții.
ce-aduce-nou-coaching-ul

Dacă te confrunți cu provocări serioase în unul sau mai multe din domeniile principale de viață (ex. viață profesioanlă, relații personale, relația cu propria persoană, etc.) și vrei să îți îmbunătățești calitatea vieții, iată cum te pot susține personal prin intermediul unui program de coaching personalizat.

Pentru o sesiune introductivă de coaching, contactează-mă prin Formularul de contact.