Conflict interior şi /sau exterior? (partea a III-a)

//Conflict interior şi /sau exterior? (partea a III-a)

conflict-creativitate

În primele 2 articole din această serie am „vorbit” despre conflict exterior şi conflict interior, luându-le separat.

Acum, la momentul concluziilor, îţi voi împărtăşi ce am observat eu de-a lungul timpului că este relevant atunci când ne confruntăm cu situaţii conflictuale şi, mai ales, ce poţi face concret pentru ca:

 1. Să eviţi conflictele sau
 2.  Să le rezolvi pe cele deja iscate.

Aşadar, iată 5 lucruri pe care poţi face atunci când sesizezi că în interiorul tău ceva „nu e tocmai ok” (=conflict interior)

 1. Fii prezent(ă). Permite-ţi să trăieşti fiecare clipă şi în fiecare clipă. Ce înseamnă asta mai concret? Menţine-ţi atenţia focusată pe ce faci şi ce simţi în fiecare moment. Nu îţi spun că vei putea face asta permanent. Mintea are o anumită şiretenie a ei prin care îţi va da mai tot timpul de lucru: fie să rememorezi evenimente trecute, fie să proiectezi planuri şi acţiuni viitoare, fie să faci presupoziţii despre o situaţie actuală dar pe care nu ai cum să o influenţezi, etc . Însă exersând şi educându-te să te concentrezi pe ceea ce faci în prezent, nu numai că îţi vei dezvolta noi percepţii asupra situaţiilor de viaţă, dar vei elimina conflicte (potenţiale) din interiorul tău.
 1. Fii un observator. Devino observatorul propriilor tale gânduri. Tu nu eşti gândurile tale. Tu eşti cel care gândeşte gândurile tale. Iar când, de exemplu, observi un gând (potenţial) conflictual, poţi să te întrebi: ce altceva pot gândi despre asta? Sau cum altfel pot…?
 1. Cunoaşte-ţi valorile. Şi respectă-le! 😉 Întrebă-te „de ce este asta important pentru mine?” Punându-ţi această întrebare succesiv, îţi identifici acele repere care îţi influenţează alegerile pe care le faci, şi implicit, pot determina anumite stări conflictuale.
 1. Fii deschis(ă) către noi soluţii. În loc să gâdeşti doar în termeni de genul „alb sau negru”, „ori/ori”, etc., permite-ţi să găseşti altermative noi la situaţia (potenţial conflictuală) creată. Astfel îţi vei dezvolta flexibilitatea mentală şi, totodată, vei deveni o persoană din ce în ce mai creativă. Iar atenţia ta nu se va mai concetra pe „problemă”, ci pe soluţii 😉
 1. Asumă-ţi alegerea făcută. Odată ce ai hotărât să acţionezi într-un anumit fel, lasă deoparte tendinţa de a te reîntoarce şi a reanaliza situaţia, ştiind că „zarurile au fost deja aruncate”. A persista într-o zonă plină de regrete nu face decât să îţi creeeze şi să amplifice o stare de blocaj.

„Creativitatea vine dintr-un conflict de idei.”

Donatella Versace

Cel mai uşor de observat sunt însă situaţiile în care te găseşti în conflict cu altă persoană. Uneori, te poţi găsi în conflict poate chiar cu un grup.

Iată în continuare 5 lucruri pe care le poţi face diferit de acum înainte, astfel încât să armonizezi interacţiunile tale cu ceilalţi şi să dizolvi conflictele potenţiale sau chiar pe cele deja stârnite.

 1. Asigură-te că mesajul tău este recepţionat. (Atenţie la feedback!) Pentru asta, ai nevoie să fii atent(ă) la interlocutor şi să ieşi din dialogul tău mental (practic, propriul scenariu pe care îl creezi atunci când comunici cu cineva). Acest lucru este cu atât mai important în situaţiile conflictuale, când acestea se creează.
 1. Nu face presupuneri inutile. Adesea, avem impresia că ştim dinainte exact ce gândeşte cealaltă persoană, fără să fi schimbat măcar un cuvânt. Aceasta este sursa unor conflicte de multe ori închipuite, care însă lasă urme reale şi, uneori, greu de reparat. Aşadar, ia-ţi timp, răbdare şi discernământ pentru a vedea care este într-adevăr opinia celuilalt. Iar atunci când nu eşti sigur(ă), pur şi simplu: întrebă. Nu presupune dinainte. Astfel, printr-o singură acţiune, vei rezolva cel puţin două lucruri: îţi vei da ţie spaţiu pentru a percepe exact care este situaţia şi, în acelaşi timp, îi vei crea celuilalt spaţiu să se exprime.
 1. Fii deschis(ă) să primeşti părerea ceilulalt/celorlalţi. Părerea unei alte persoane despre ceva (orice) are legătură în primul rând cu acea persoană, nu cu tine! Aşadar, nu lua personal mesajele care vin către tine, ci mai degrabă fii atent(ă) la ce îţi spun ele despre persoana cu care interacţionezi: Ce vrea să spună de fapt? Ce e relevant/important pentru el/ea în acel context? Ce valori/convingeri îi sunt încălcate dacă acceptă soluţia ta? Etc.
 1. Fii conştient(ă) de nivelul tău de implicare. Întotdeauna, într-o relaţie, nivelul maxim de implicare pe care îl poţi avea este de 50%. Da, 100%=50% într-o relaţie. Asta pentru că 50% aparţin în totalitate celeilalte persoane. Tu nu ai cum să suplineşti lipsa de implicare a celuilalt. Aşa cum se spune „it takes two to tango” (e nevoie de doi pentru tango), similar, nu poţi gestiona o situaţie de unul singur. Însă ce poţi face, este să îţi asumi şi să acţionezi responsabil. Da, să acţionezi şi nu să reacţionezi – adică să fii în permanenţă conştient(ă ) de: intenţia ta, mesajul pe care îl transmiţi, impactul pe care îl are pentru relaţie şi pentru celălalt şi chiar limita până la care eşti dispus(ă) să mergi.  De multe ori, a-i face cunoscut celuilalt care este limita ta, reprezintă punctul de la care se începe construirea unei noi soluţii, benefică ambilor.
 1. Propune-ţi să creezi împreună cu celaltă persoană (sau cu ceilalţi, după caz) o nouă situaţie, cu intenţa de a găsi cele mai potrivite soluţii, chiar dacă acest lucru presupune să îţi schimbi anumite percepţii sau să accepţi altele noi, la care nu te-ai gândit înainte.

De (prea) multe ori, conflictele sunt generatoare de rupturi care produc pierderi şi lasă urme care dor chiar şi la mult timp după ce acestea au avut loc.

Cum ar fi dacă, de acum înainte, ai percepe conflictele nu ca pe situaţii neplăcute, care nu pot fi rezolvate decât dacă una dintre părţi „pierde”, ci ca pe un potenţial extraordinar de a genera noi soluţii creative, care să te transpună pe un nivel superior de conştientizare şi acţiune, şi care astfel, să îţi îmbogăţească viaţa?

Pentru a putea experimenta instrumente şi tehnici eficiente pentru gestionarea şi armonizarea conflictelor, vino la Seminarul intensiv „Gestionarea conflictelor – Imposibilul devine POSIBIL”. Vei înţelege şi vei experimenta ce înseamnă practic să foloseşti în comunicare elemente simple, dar cu un impact important în armonizarea relaţiilor. Mai multe informaţii despre Seminar găseşti AICI.

Pentru tine, care a fost cea mai mare provocare legată de un conflict? Cum ai reuşit să o depăşeşti?

Aştept cu mare interes să îmi împărtăşeşti impresiile tale.

Pe curând,

Alina

Sursa foto:

By | 2017-10-16T12:13:57+00:00 21/03/2016|Relatii armonioase|0 Comments

Leave A Comment

Aboneaza-te la newsletter

Şi primeşti GRATUIT

Capitolul 1 din Workbook

Felicitări! Vei primi în scurt timp un e-mail cu link-ul pentru a descărca Capitolul GRATUIT