Convingerile limitative şi maratonul pentru fericire

//Convingerile limitative şi maratonul pentru fericire

convingeri-limitative-maraton-fericireProbabil ai auzit vorbindu-se tot mai mult despre convingerile limitative.

Poate chiar la fel de mult pe cât ai auzit vorbind-se despre participări la diverse forme de maraton şi aproape la fel de mult pe cât se vorbeşte despre fericire. 🙂

Despre fericire am scris în mai multe rânduri, maratoanele nu sunt tocmai specialitatea mea, aşa că mă voi concentra în acest articol pe convingerile limitative 🙂

La finalul articolului vei vedea însă şi legătura dintre toate acestea 😉

Povesteam într-un articol anterior despre tiparele mentale, despre cum  se formează şi cum influenţează ele nivelul de încredere în sine al unei persoane.

Practic, aceste tipare mentale reprezintă seturile de convingeri pe baza cărora fiecare îşi fundamentează alegerile pe care le face în viaţă.

ORICE ACŢIUNE ARE ÎN SPATELE EI CEL PUŢIN O CONVINGERE.

Să îţi dau câteva exemple:

O persoană care joacă la loterie, are (cel mai probabil) convingerea că (într-o) zi va câştiga şi că e nevoie să joace constant, să nu „rateze” numele norocoase 🙂

Alegi să îţi iei într-o zi umbrela la tine, având convingerea că e posibil să plouă în acea zi.

Un sportiv poartă un anumit obiect în timpul concursului pentru că are convingerea că îl ajută să câştige.

De fiecare dată când faci un anumit lucru, acţiunea ta are la bază un anumit set de convingeri. Fie că îţi dai seama de ele sau nu. Fie că acestea te susţin în sensul dorit de tine sau nu.

Ce vreau să spun cu asta?

Convingerile pot fi:

  • Conştiente sau inconştiente (respectiv conştientizate sau neconştientizate)
  • Suportive (care te susţin) sau limitative (care îţi îngrădesc progresul)

Cu cât devii mai conştient(ă) de convingerile care stau la baza acţiunilor tale, cu atât mai mult le vei putea dezvolta pe cele care te susţin şi transforma pe cele care te limitează. Făcând asta, vei observa cum viaţa ta se va transforma, iar tu vei avea o libertate de alegere conştientă din ce în ce mai mare.

De ce? Pentru că nu vei mai trăi viaţa pe pilot automat, acţionând sau făcând alegeri fără să îţi dai seama cum şi pentru ce.

„Faci ce vrei, dar ştii ce faci.”

Nu este doar un slogan de reclamă, ci este un mod de viaţă conştient şi asumat.

CONVINGERILE LIMITATIVE ÎŢI TRANSFORMĂ REALITATEA.

Aşa cum ştiinţa modernă atestă prin studii recente extrem de elaborate şi bine documentate, convingerile au o exprimare atât la nivel morfo-fiziologic (prin traseele neuronale formate la nivelul sistemului nervos), dar şi în ceea ce percepi în realitatea exterioară.

Ceea ce este cunoscut sub denumirea de „profeţie care se auto-îndeplineşte” nu este nimic altceva decât o convingere în acţiune.

Astfel, a lucra pentru a-ţi descoperi convingerile limitative şi a le transforma înseamnă a-ţi schimba realitatea, a-ţi schimba viaţa.

Cum poţi face concret asta?

Din nenumăratele modalităţi pe care le poţi aborda, recomandarea mea este să lucrezi într-un cadru organizat, împreună cu un specialist. Un astfel de cadru îl reprezintă programele de coaching JOY4SUCCESS care au ca obiectiv principal transformarea realizată la nivel profund care se produce în viaţa celor care le urmează. Mai multe informaţii găseşti AICI.

Pentru că ai ajuns să parcurgi articolul până în acest punct, iată că am şi un CADOU pentru tine. Găseşti mai jos o meditaţie care te va ghida pentru a-ţi schimba efectiv o convingere care nu te susţine în ceea ce îţi doreşti.

Însă ÎNAINTE de a asculta această meditaţie, iată ce este necesar să faci:

  1. Alege-ţi un loc liniştit, în care să nu fii deranjat(ă) pe durata cât vei asculta meditaţia.
  1. Identifică acea convingere limitativă la care vrei să renunţi. IMPORTANT: Acesta este un pas important şi e nevoie să alegi cu grijă acea convingere pe care vrei să o schimbi, asigurându-te că îţi asumi această acţiune 100%. Te ajută dacă ţi-o notezi pe o foaie de hârtie şi o „şlefuieşti” până când ajunge să-ţi „sune” şi să exprime exact ce simţi. Exemple de convingeri limitative pot fi: „Nu am timp suficient să fac ce îmi place.”, „Nu pot să vorbesc în public.”, „Nu merit mai mult.” Identifică totodată care sunt beneficiile pe care le ai având această
  1. După ce ai identificat la ce convingere vrei să renunţi, acum este momentul să găseşti o nouă convingere, care să o înlocuiască pe cea veche. Practic, ceea ce vei face în timpul meditaţiei, va fi săschimbi la nivel subconştient vechea convingere limitativă cu noua convingere care te susţine. Identifică beneficiile pe care le vei avea odată ce dobândeşti noua convingere.
  1. Verifică dacă beneficiile obţinute de la noua convingere sunt mai mari decât cele avute de pe urma convingerii limitative. Schimbarea poate fi făcută atâta timp cât beneficiile percepute de pe urma noii convingeri voi fi superioare faţă de cele produse având vechea convingere limitativă.

Efectul meditaţiei va fi cu atât mai puternic şi mai profund, cu cât:

  • Vei formula ambele convingeri în mod clar şi explicit, ştiind EXACT la ce anume te referi.
  • Te vei relaxa şi vei fi deschis(ă) să întâmpini schimbarea
  • Ai încredere că subconştientul tău va continua procesul schimbării odată ce noua convingere va fi instalată

La începutul acestui articol am menţionat că îţi voi dezvălui legătura dintre elementele din titlu. Aceasta este una foarte simplă. Ţi se va putea părea chiar „prea” simplă, asta fiind la o primă vedere…

Dacă tu crezi că fericirea este dobândită după îndelungi stădanii şi eforturi (asemeni pregătirii asidue şi antrenamentelor constante pentru participarea la un maraton)…atunci pentru tine, cel mai probabil aşa va fi…Că  îţi poţi schimba această convingere, am spus mai devreme şi chiar ai acum la dispoziţie o metodă concretă prin care poţi face asta.

Totuşi, cum ar putea fi ALTFEL?…Cum ar fi să te simţi fericit(ă) chiar acum, chiar în acest moment când citeşti aceste rânduri?…Cum ai percepe această stare?…Ce gânduri  ţi-ar trece prin minte?…Cuvinte…Chipuri…Imagini…Sunete…Forme….Senzaţii….Ce ai face acum, simţind pe deplin o stare intensă de fericire?…

Lasă-mi răspunsul tău într-un scurt comentariu mai jos 😉

Pe curând,

Alina

Sursa foto:

By | 2017-09-08T03:20:12+00:00 20/09/2016|Coaching|0 Comments

Leave A Comment

Aboneaza-te la newsletter

Şi primeşti GRATUIT

Capitolul 1 din Workbook

Felicitări! Vei primi în scurt timp un e-mail cu link-ul pentru a descărca Capitolul GRATUIT