Costul de oportunitate…sau „cât te costă să faci o alegere?”

//Costul de oportunitate…sau „cât te costă să faci o alegere?”

costul-de-oportunitate

Te-ai gândit până acum că, de fiecare dată când faci (şi chiar şi când nu faci o alegere) te „costă” ceva?

Orice beneficiu implică în mod automat un cost. 

Costul de oportunitate este un concept economic, însă întrucât economia nu este ceva complet deconectat de la realităţile existenţei umane, conceptul costului de oportunitate poate fi uşor extrapolat şi are aplicabilitate universală atunci când, de exemplu, ai de luat o decizie.

Costul de oportunitate reprezintă valoarea celei mai bune dintre șansele sacrificate, la care se renunță atunci când se face o alegere oarecare. Cu alte cuvinte, el măsoară cea mai mare pierdere dintre variantele sacrificate, considerându-se că alegerea facută constituie „câștigul”.

Alegerile sau deciziile au un anumit cost, deoarece atunci când se ia o anumită decizie și se optează în favoarea unei opțiuni, sunt sacrificate celelalte.

Cel mai probabil, atunci când trebuie să te hotărăşti în privinţa unei alegeri, te gândeşti la ce anume ai de câştigat („What’s in it for me?”)

Din perspectiva costului de oportunitate, îţi mai poţi răspunde la următoarele întrebări:

  • Ce pierd dacă aleg asta? (care este costul de oportunitate al alegerii?)
  • Ce pierd dacă NU aleg asta?

De exemplu, să presupunem că ai de făcut o alegere între un măr şi o portocală. Pe care îl/o alegi?

Dacă alegi mărul, atunci costul tău de oportunitate va fi portocala, iar dacă alegi portocala, atunci costul tău de oportunitate va fi mărul. Asta la nivel aparent. La nivel profund, costul va include şi toate stările asociate cu fructul respectiv (gustul, aroma, valoarea nutritivă, etc)

Nu întotdeauna un cost este sinonim cu o pierdere, însă de cele mai multe ori, la nivel subconştient, o renunţare poate echivala cu o pierdere.

Neidentificarea corectă a costurilor de oportunitate, în viaţa de zi cu zi, poate avea efecte dintre cele mai neplăcute, ca de exemplu:

  • Indecizia (incapacitatea de a te hotărî)
  • Amânarea (întârzierea deciziei sau a acţiunii)
  • Panica (senzaţia că nu ştii încotro să o apuci)
  • Confuzia (lipsa de claritate şi viziune, lipsa unei strategii sau a unui plan)
  • Subevaluarea/Supraevaluarea potenţialului unui anumit proiect, etc.

Acestea pot conduce ulteroir la acumularea unor stări de tensiune, stres, nemulţumire fără un motiv bine definit etc.

Însă, în măsura în care vei conştientiza care sunt acele elemente la care va fi nevoie să renunţi atunci când faci o alegere, vei putea face o alegere asumată. Iar această asumare îţi va permite să îţi concentrezi energia şi atenţia către ceea ce ai ales, iar rezultatele vor reflecta întocmai această concentrare.

O dată ce vei manifesta respectiva alegere, vei obţine un anumit feedback, pe baza căruia vei putea decide în continuare care va fi următorul pas.

Costul de oportunitate mi s-a părut încă din timpul formării mele economice a fi un element esenţial în procesul de luare a deciziilor. Iar în prezent, în sesiunile de coaching apare deseori, atunci când clienţii mei au nevoie să conştientizeze implicaţiile alegerilor pentru care îşi asumă responsabilitatea.

Tu ce iei în considerare atunci când e nevoie să faci o alegere?

Pentru a-ţi forma deprinderea de a face alegeri asumate, conştiente, am conceput programele de coaching: ACHIVE, JOY of LIFE, Feminine, TAO, BUSINESS & BEyond

Pentru mai multe detalii despre cum te pot ajuta în mod concret prin intermediul acestor programe, trimite-mi un mesaj aici sau pe adresa de e-mail alina@joy4success.com

Orice drum, oricât de lung, începe cu un prim pas! ?

Pe curând,

Alina

Sursa foto

By | 2017-09-08T03:20:12+00:00 15/06/2016|Succes|0 Comments

Leave A Comment

Aboneaza-te la newsletter

Şi primeşti GRATUIT

Capitolul 1 din Workbook

Felicitări! Vei primi în scurt timp un e-mail cu link-ul pentru a descărca Capitolul GRATUIT