Cum depăşeşti teama de schimbare?…

//Cum depăşeşti teama de schimbare?…

teama de schimbare

„Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale…

Din această dilemă nu puteţi ieşi… Am zis!” (I.L.Caragiale – “O scrisoare pierdută”)

De câte ori nu te-ai găsit în situaţii în care ţi-ai dorit să faci schimbări?… sau cât de des ai conştientizat că ele sunt necesare şi te-ar îndrepta către un progres personal (şi nu numai)… şi totuşi, te-ai simţit copleşit(ă) de teama de schimbare?…

Care sunt acele resorturi interioare care îţi determină o astfel de reacţie?

La o primă „strigare”, putem spune că obişnuinţa joacă un rol extrem de important. Aşa-numita „zonă de confort” (care înseamnă că lucrurile nu îţi sunt neapărat confortabile, dar cel puţin îţi sunt cunoscute şi ai identificat un model de comportament pentru a gestiona respectiva situaţie) este un element care reprezintă foarte bine puterea obişnuinţei.

Fie că vrei sau nu, fie că recunoşti deschis sau nu, schimbarea este o constantă în viaţa ta.

În tot Universul, lucrurile sunt într-o permanentă mişcare, aşadar într-o permanentă schimbare, iar existenţa fiecăruia dintre noi, ca parte a acestui Univers, nu face excepţie de la această „regulă”.

Există două tipuri principale de manifestare a schimbării, şi anume:

  • pe de-o parte, există schimbarea conştientă, voluntară, asumată – în cadrul acestui tip de manifestare, tu alegi schimbarea, eşti constient(ă) de acţiunile pe care le întreprinzi şi de consecinţele acestor acţiuni.
  • Pe de altă parte, există schimbarea care se produce independent de alegerea ta – acest tip de schimbare este de natură exterioară (se manifestă în jurul tău afectând mediul, persoanele de langă tine sau/şi chiar pe tine însuţi(însăţi). La această schimbare este necesar să te adaptezi sau să o gestionezi într-un mod potrivit pentru tine şi pentru ceilalţi implicaţi.

Cum poţi aborda schimbarea conştientă?

Se spune că „viaţa începe la capătul zonei de confort”. Privită din această perspectivă, cu cât accepţi mai uşor, în mod conştient, provocările care te scot din zona ta de confort, cu atât mai mult experienţele tale se pot îmbogăţi, viaţa ta devenind mai luminoasă, mai dinamică, iar drumul tău de dezvoltare personală devine unul pe care să îl parcurgi conform valorilor şi idealurilor tale.

Într-adevăr, ceea ce este foarte frumos şi chiar spectaculos în cazul schimbărilor produse în mod conştient este faptul că o dată cu depăşirea fiecărei provocări dinafara zonei tale de confort, zona ta de confort practic creşte, permiţându-ţi să experimentezi viaţa în moduri din ce în ce mai complexe 🙂

Acest tip de abordare a schimbării presupune din partea ta să fii atent(ă) atât la tine (să îţi cunoşti propriile valori, credinţe şi să îţi stabileşti obiective în concordanţă cu acestea), cât şi să fii atent(ă) la ce se întâmplă în jurul tău, astfel încât schimbarea să se producă în modul cel mai benefic.

Ceea ce este esenţial în acest caz este faptul că schimbarea conştientă reprezintă manifestarea unei alegeri, iar exprimarea alegerii reprezintă manifestarea puterii interioare, exprimarea adevăratei tale identităţii.

În cazul în care schimbarea „se întâmplă” în viaţa ta, felul în care te raportezi la ea este esenţial.

Fie că este de o amploare mai mică sau mai mare, fie că efectele ei se resimt pe perioade mai lungi sau mai scurte, mai ales în cazurile în care percepi schimbarea ca fiind neplăcută sau inconfortabilă, unul dintre primele lucruri pe  care le poţi face este să te plasezi (mai întâi) în „poziţia observatorului” faţă de respectiva situaţie.

Ce înseamnă asta în mod concret?…

Practic, presupune ca tu să te dai puţin în spate, să te detaşezi şi să ieşi „din filmul situaţiei”, astfel încât să poţi privi lucrurile de la o oarecare distanţă.

Astfel, observi ce se întâmplă în acel context, observandu-ţi chiar propriile tale reacţii în cadrul acelui „film”.

Acest exerciţiu foarte simplu te face să percepi lucruri la care cel mai probabil nici nu te-ai fi gândit înainte, ajutându-te să îţi adaptezi totodată propriul comportament, propriile acţiuni, astfel încât nu numai să faci faţă situaţiei, dar chiar să ajungi să iniţiezi o schimbare conştientă.

Indiferent de tipul schimbărilor pe care le trăieşti şi de cât de mare este tendinţa ta de a te teme de ele, exerciţiul descris mai sus îţi poate fi foarte util.

Totodată, practicarea lui îţi va creşte capacitatea de a gestiona schimbarea, amplifică flexibilitatea şi uşurinţa în manifestarea alegerilor, tu astfel reuşind să îţi reduci din ce în ce mai mult teama de schimbare, pâna când vei putea ajunge să vezi în fiecare schimbare, o nouă oportunitate de creştere, cunoaştere, experienţă şi dezvoltare pe care să o poţi gestiona conştient, manifestându-ţi astfel cu înţelepciune puterea de a alege.

Traversezi o perioadă în care simţi că trebuie să faci un efort suplimentar pentru aface faţă schimbărilor din viaţa ta?…Îţi doreşti să faci o schimbare conştientă şi să treci într-o nouă etapă?…Pentru a experimenta transformări profunde în viaţa ta, alege unul dintre programele de coaching ACHIVE, JOY of LIFE, Feminine, TAO, BUSINESS & BEyond. Orice drum, oricât de lung, începe cu un prim pas! 😉

În încheiere, te invit să te laşi purt(ă) de acordurile pline de armonie şi cuvintele pline de sens ale melodiei Change (Schimbare).

Tu ce răspuns ai la întrebarea adresată de Tracy Chapman: „Would you change?…” /„(Te)-ai schimba?…”


Sursa foto:

By | 2017-09-08T03:20:12+00:00 6/06/2016|Starea de bine|0 Comments

Leave A Comment

Aboneaza-te la newsletter

Şi primeşti GRATUIT

Capitolul 1 din Workbook

Felicitări! Vei primi în scurt timp un e-mail cu link-ul pentru a descărca Capitolul GRATUIT