De ce este importantă iubirea de sine?

//De ce este importantă iubirea de sine?

iubirea-de-sine-joy4success

Despre iubirea de sine s-au scris nenumărate cărţi, se vorbeşte în nenumărate cursuri şi probabil se va continua să se scrie şi să se vorbească şi de acum încolo…

Dar oare de ce este aşa de importantă iubirea de sine?

Asemeni multor lucruri esenţiale în viaţa omului, importanţa iubirii de sine pentru mulţi este conştientizată abia atunci când se fac resimţite efectele…lipsei ei.

Deşi poate părea paradoxal, cei mai mulţi oameni nu conştientizează de ce este importantă sau nici măcar de ce este necesară iubirea de sine, decât când ajung să trăiască situaţii extreme, care deseori implică inclusiv un anumit nivel de suferinţă.

Ce se întâmplă în astfel de situaţii?…

Ei, bine… încep să caute. Să îşi pună întrebări. Vor să înţeleagă ce se întâmplă. Şi, cu cât nivelul de suferinţă sau de nemulţumire este mai greu de suportat, cu atât este mai mare şi aspiraţia acestor persoane pentru a ieşi din respectivele situaţii şi a-şi schimba starea în care se găsesc, astfel încât să îşi (re)găsească echilibrul.

Şi, adesea, atunci este momentul în care constată ce le lipseşte cu adevărat. Da, atunci îşi dau seama că le lipseşte iubirea de sine.

Acest „ceva” atât de greu de definit, atât de greu de perceput de către majoritatea oamenilor „normali” şi totuşi, acest „ceva” atât de important pentru viaţa fiecăruia dintre noi şi pentru a ne simţi împliniţi.

Pentru că nu poate fi vorba de o stare de împlinire, bucurie şi sănătate deplină în lipsa iubirii de sine.

De ce este important să îţi cultivi în mod conştient iubirea de sine?

Unul dintre principalele motive ar fi că dacă nu eşti TU persoana care iniţiază acest proces, te asigur că viaţa îţi va oferi atâtea ocazii câte ai nevoie să înveţi această lecţie.

Iar cu cât opui mai multă rezistenţă sau cu cât etapa de „negare” este mai îndelungată, cu atât suferinţa percepută va fi mai mare.

  • Îţi poţi aduce aminte de un moment în viaţa ta când te-ai judecat?…
  • Sau când ai considerat că tu nu eşt o persoană care să merite un anumit lucru, o anume recunoaştere sau un anumit nivel de succes?…
  • Ia-ţi un moment şi fii sincer(ă) cu tine… Ai simţit vreodată că nu meriţi iubirea unei alte persoane?… sau că este imposibil ca cineva să te iubească exact aşa cum eşti?…

Ei, bine… indiferent care ar fi justificările pe care mitea ta conştientă ţi le-ar fi putut da la momentul respectiv sau poate ulterior, pentru a simţi în acest fel,  toate situaţiile de acest gen sunt doar exemple ale lipsei de iubire de sine.

Şi este foarte important să le identifici, astfel încât să îţi poţi schimba această atitudine, înlocuind-o cu acceptarea, blândeţea, tandreţea, duioşia specifice iubirii de sine.

Astfel, poţi alege să înlocuieşti judecata cu acceptarea, înverşunarea cu blândeţea, frustrarea cu tandreţea, mânia cu duioşia…făcând uşor-uşor loc în inima ta pentru ca să poţi percepe scânteia de iubire din interiorul tău care este mereu acolo, aşteptându-te să-i acorzi atenţia ta. Pentru ca să poată să crească şi să se exprime.

Este iubirea de sine „transferabilă”?

Adesea, dacă nu percepem (încă) iubirea din interiorul nostru (pe care o avem practic „la purtător” 🙂 ), alergăm crezând că altcineva, o altă persoană o are şi ne-o va da.

Astfel începe o cursă determinată de nevoia de validare, acceptare, apreciere etc. din partea altor persoane. Şi cu cât mai mari sunt aceste nevoi, cu atât mai mult creşte şi înverşunarea de a „căpăta” ceea ce considerăm că nu avem şi care, în esenţă, sunt exprimări ale lipsei de iubire de sine.

Iar ce se întâmplă dacă totuşi primim validare/ acceptare/ apreciere etc?

De cele mai multe ori, după bucuria momentului, majoritatea oamenilor revin la starea iniţială, la scurt timp intervenind în mintea lor îndoiala şi gândul că „totuşi ceva nu este tocmai în regulă”.

Aşadar, iubirea de sine este „transferabilă” doar în măsura în care eşti atent(ă) şi deschis(ă) să o primeşti de la persoanele din jurul tău. Pentru că se va conecta la acea scânteie de iubire interioară pe care tu nu ai observat-o şi o va amplifica, astfel încât tu să o poţi percepe.

Dacă însă ai mereu în interior o stare de îndoială, neîncredere şi suspiciune faţă de sentimentele autentice ale altor persoane, nu faci decât să îţi construieşti ziduri de apărare care îţi vor menţine şi chiar spori perceperea lipsei de iubire.

Iubirea de sine – un exerciţiu permanent

Odată descoperită în interior, iubirea de sine este menţinută prin exprimarea sa continuă. Şi asta o faci prin acţiunile tale, dar şi prin gândurile, judecăţile şi atitudinile tale la adresa propriei persoane. Şi totodată prin felul în care te raportezi şi interacţionezi cu ceilalţi.

Mai ales în situaţiile în care te simţi lezat(ă), nedreptăţit(ă), respins(ă) sau în care sesizezi din partea ta o anumită încrâncenare, frustrare, furie sau lipsă de încredere, reproş sau judecată – opreşte-te şi întrebă-te:

  • „Cum îmi exprim eu iubirea de sine acum?”…
  • „Ce anume simt că îmi lipseşte?”…
  • „Cum altfel pot să acţionez/ simt/ gândesc fiind conşteint(ă) de prezenţa iubirii din interiorul meu?”…

O afirmaţie care te poate ajuta este:

„Mă iubesc şi mă accept în totalitate. Ştiu că sunt mult mai mult decât toate defectele şi calităţile mele. Şi sunt decis(ă) să exprim potenţialul meu interior nelimitat, cu iubire faţă de mine şi faţă de ceilalţi.”

Stai apoi câteva clipe simţind starea interioară generată de rostirea acestei afirmaţii. Poţi repeta acest exerciţiu oricât de des consideri necesar, până când vei putea accesa direct staream fără a mai repeta afirmaţia.

Iubirea de sine a fost şi tema webinarului live Joy4Success #7. Pornind de la repere deja consacrate, am abordat această temă într-o notă introspectivă, cu intenţia ca tu să îţi poţi defini şi evalua în termenii tăi personali ce înseamnă pentru tine iubirea de sine, care este nivelul perceput de tine în prezent, precum şi ce vrei să fie diferit în viitor.

Te invit să urmăreşti înregistrarea acestui webinar aici şi să îmi împărtăseşti ce înseamnă pentru tine iubirea de sine, printr-un scurt comentariu.

Să îţi fie de folos! 😉

Pe curând,

Alina

Sursa foto

By | 2017-09-08T03:20:11+00:00 2/08/2017|Respecta-ti Viata!|0 Comments

Leave A Comment

Aboneaza-te la newsletter

Şi primeşti GRATUIT

Capitolul 1 din Workbook

Felicitări! Vei primi în scurt timp un e-mail cu link-ul pentru a descărca Capitolul GRATUIT