De la Brancusi la „Cercul excelentei”

//De la Brancusi la „Cercul excelentei”

cercul-excelenteiIn data de 19 februarie s-au aniversat 139 de ani de la nasterea geniului romanesc si universal Constantin Brancusi. Acest site insa nu este un site cultural, ci un spatiu dedicat dezvoltarii personale, iar articolele pe care le postez sunt inspirate din evenimente de viata, preocupari, experiente si demersuri personale care, cred eu, o data impartasite, pot fi valoroase si celor la care ajung.

Ceea ce mi-a venit in minte imediat ce am citit un articol despre aniversarea acestei zile, a fost un citat al marelui artist care consider ca surprinde foarte bine esenta diverselor obstacole pe care multim dintre noi le au legate de oragnizare, prioritizare, amanare, etc. Acesta suna asa:

„Lucrurile nu sunt greu de facut. Greu este sa te pui in starea de a le face” – Constantin Brancusi

Multi dintre noi suntem aproape in permanenta preocupati de felul in care ne planificam, prioritizam, organizam si derulam lucrurile pe care le avem de facut. Dar in acelasi timp, pe cat de mare este dorinta noastra de „a face lucruri”, de multe ori tot atat sau, poate chiar mai mare, este fie incapacitatea de a actiona, fie amanarea actiunii pentru perioade mai scurte sau mai lungi de timp.

Intr-adevar, starea noastra este cea care ne determina actiunile. Energia noastra este cea care produce actiunea in mediul exterior. Iar daca aceasta energie fie nu este suficienta, fie este dispersata in prea multe directii, uneori poate chiar contrare, atunci actiunea pe care dorim sa o intreprindem nu poate fi initiata.

Acum probabil iti spui: „…Bine, bine, dar…totusi, starea asta nu vine oricum si oricand…” Perfect adevarat! Cu toate astea, exista o tehnica NLP (programare neuro-lingvistica) elaborata de Robert Dilts care ne poate permite accesarea unei anume stari atunci cand aceasta ne este necesara.

In cele ce urmeaza, iti voi descrie pe scurt in ce consta aceasta tehnica, denumita si „Cercul excelentei”:

 1. Alege o situatie X bine precizata/delimitata si precizeaza ce stare-resursa ai nevoie pentru a rezolva acea situatie X asa cum doresti.
 1. Daca vei adauga aceasta stare-resursa intr-o anumita situatie X ori intr-un anumit gen de situatii X, vei obtine rezultatul dorit?
 1. Identifica un moment specific in care ai trait cu maxima intensitate starea-resursa.
 1. Imagineaza-ti ca in fata ta, pe podea, este desenat un cerc (poate fi ales si un patrat, hexagon, stea) sau alege alt semn vizual, auditiv sau kinestezic pe care doresti sa il asociezi cu acea stare.
 1. Cand esti gata, paseste in fata, in interiorul cercului (sau al formei alese). Traieste/retraieste experienta aleasa, fiind deplin asociat. – vezi prin proprii tai ochi, asculta prin propriile tale urechi si simte senzatiile, felul in care respiri, etc. Vorbeste la timpul prezent.
 1. Creste intensitatea cu care experimentezi starea-resursa, dandu-i voie sa se manifeste in toata fiinta ta si in jurul tau.
 2. Iesi din cerc si „scutura-te” de stare. Poti face asta efectiv prin miscari scurte si rapide ale corpului, rotirea capului, a ochilor, amintirea unor activitati cotidiene, ca de exemplu ultimul film vizionat sau cu cine ai vorbit ultima data la telefon, etc.
 1. Testeaza „cercul excelentei” pasind din nou in el si observa cat de repede si intens poti sa reaccesezi starea-resursa, apoi reia pasul 7 si iesi din acea stare.
 1. Daca este necesar, repeta pasii de la 3 la 8 pana cand vei reusi sa accesezi starea cu usurinta si claritate.
 2. Imagineaza-te in situatia X si simultan paseste in „cercul excelentei”. Observa CUM se modifica experienta. Cum te simti acum? Ce iti spui acum in interior?…Cand esti multumit(a), iesi din „Cercul excelentei” si totodata din stare, folosind indicatiile de la pasul 7.
 3. Transmite aceasta resursa in viitor si permite-i ca de fiecare data cand te vei afla in situatia X sa traiesti noua experienta. Daca te-ai afla acum sau in viitorul apropiat in situatia X, cum traiesti aceasta noua experienta avand la indemana starea-resursa?

Aceasta tehnica poate fi utilizata de fiecare dintre noi, intr-un cadru sigur, linistit. Pentru o maxima eficienta insa, este recomandabil a lucra intr-un proces de coaching impreuna cu un coach profesionist pregatit si avizat pentru a utiliza astfel de tehnici si care va avea expertiza de a te ghida corespunzator, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Daca ai gasit interesant acest articol si crezi ca poate fi util si altor prieteni sau cunoscuti ai tai, il poti recomanda utilizand butoanele LIKE & SHARE de mai jos.

Totodata, inscriindu-te la Newsletter, vei putea primi in continuare informatii despre noi articole, evenimente sau workshop-uri pe teme de dezvoltare personala pe care le organizez, impreuna cu accesul Gratuit la E-book-ul cu Workbook inclus „10 Tehnici pentru a spori incredrea in sine”

Pe curand,

Alina

By | 2017-09-08T03:20:19+00:00 19/02/2015|Coaching|0 Comments

Leave A Comment

Aboneaza-te la newsletter

Şi primeşti GRATUIT

Capitolul 1 din Workbook

Felicitări! Vei primi în scurt timp un e-mail cu link-ul pentru a descărca Capitolul GRATUIT