Despre BUCURIE

//Despre BUCURIE

Definitia data cuvantului “bucurie” de Dictionarul Explicativ al limbii romane (DEX), Ed. A II-a, 1998, este urmatoarea:

BUCURÍE, bucurii, s. f. 1. Sentiment de mulțumire vie, de satisfacție sufleteasca. ◊ Loc. adv. Cu bucurie sau cu toată bucuria = (foarte) bucuros. 2. (Concr.) Ceea ce bucura pe cineva. – Bucura + suf. –ie.

Dar dincolo de cuvantul in sine si de definitia “stricto-senso” care poate fi data de un dictionar, ce inseamna BUCURIA?

Este o stare? Un sentiment? Are o culoare anume? Sau poate un sunet sau o melodie aparte? Este determinata de ceva sau de catre cineva?

Cum stim ce este bucuria? Cum o traim? Care este experienta de viata asociata cu bucuria? Poate exista bucurie fara un element exterior care sa o determine? Este bucuria o stare interioara care creste inauntrul fiintei noastre sau este un efect, un raspuns la un stimul/ eveniment exterior?

Avem nevoie sa fim impreuna cu alte persoane care sa ne faca sa simtim bucurie sau putem sa fim bucurosi chiar si in absenta altora, in momente in care suntem singuri?

Acestea sunt intrebari pe care mi le-am pus de-a lungul timpului si care m-au facut sa reflectez asupra profunzimii acestei trairi, descoperind, in mod paradoxal, simplitatea ei. Te invit sa iti raspunzi si TU chiar acum, cand citesti aceste randuri, la intrebarea: “Ce inseamna BUCURIA pentru tine?”

Budha spunea: “Nu exista o cale catre bucurie, bucuria este calea”. Intr-adevar, ce pot afirma cu deplina convingere si din toata inima acum este ca, pentru mine, BUCURIA reprezinta o stare naturala si fireasca a fiintei. Personal, nu cred ca este o consecinta a unui eveniment sau intamplari, ci poate determina ea insasi in vietile noastre evenimente si intamplari pe care le putem numi chiar “miraculoase”.

In continuare, iti propun un experiment, pe care ti-as recomanda sa il faci pentru minim 1 saptamana (7 zile) si sa observi schimbarile care apar in viata ta in acest interval. Foarte probabil, dupa aceasta “perioada de proba” iti vei dori sa continui si poate experimentul initial va deveni chiar o obisnuinta pentru tine 🙂

Iata in ce consta: seara, chiar inainte de culcare, inchizi ochii si iti reamintesti un moment in care ai simtit starea de BUCURIE – observi fiecare senzatie din corp, fiecare imagine sau sunet care poate aparea, acordandu-i intreaga ta atentie si iti permiti sa traiesti pe deplin aceasta stare pentru cateva minute, pastrand-o poate chiar pana adormi. Apoi, in fiecare dimineata, inainte de a te ridica din pat, ramai intins(a) inca 1-2 minute si retraieste starea de BUCURIE – asa cum este ea perceputa de catre tine.

Te astept sa imi spui/ scrii chiar aici cum a functionat acest mini-experiment pentru tine si ce schimbari s-au produs in viata ta odata cu aceasta retraire constienta a starii de bucurie si integrarea ei in comportamentul tau obisnuit.

Pe curand! 😉

By | 2017-09-08T03:20:20+00:00 11/11/2012|Starea de bine|0 Comments

Leave A Comment

Aboneaza-te la newsletter

Şi primeşti GRATUIT

Capitolul 1 din Workbook

Felicitări! Vei primi în scurt timp un e-mail cu link-ul pentru a descărca Capitolul GRATUIT