Imaginea de sine şi relaţiile disfuncţionale (partea a III-a) – „Cine suntem NOI?..”

//Imaginea de sine şi relaţiile disfuncţionale (partea a III-a) – „Cine suntem NOI?..”

relatii-joy4success

Iată şi partea a III-a a seriei de articole despre „Imaginea de sine şi relaţiile disfuncţionale”.

În aceste articole sunt incluse exerciţii pe care le poţi face singur(ă), în propriul tău ritm şi în intimitatea spaţiului tău personal. Astfel, îţi poţi oferi libertatea de a privi cu sinceritate la felul în care te percepi pe tine şi pe celălalt în relaţie, în ce măsură îţi asumi sau ai atribuit celuilalt anumite roluri, precum şi cum exprimi aceste roluri, pentru beneficiul tuturor implicaţi.

Aşadar, dacă în prima parte ţi-ai răspuns la întrebarea „Cine sunt EU?…”, apoi în partea a II-a te-ai întrebat „Cine eşti TU?…”, iată că acum este momentul pentru a vedea ce răspunsuri îţi apar la întrebarea „Cine suntem NOI?…”

Acum ceva vreme, în articolul despre aritmetica în relaţii, am menţionat motivele pentru care RELAŢIA dintre două persoane este o entitate distinctă faţă de cele două persoane, iar această relaţie are nevoie, pentru a fi una împlinită şi armonioasă, de implicarea ambilor parteneri.

Astfel, devine cu atât mai important cum fiecare dintre cei doi îşi proiectează propria imagine de sine, precum şi pe cea a partenerului/partenerei în cadrul relaţiei.

Am auzit pe cineva la un moment dat care spunea că o relaţie este asemenea unui cufăr în care colecţionezi diverse lucruri (în sens metaforic, bineînţeles). Dacă aceste „lucruri” sunt frumoase, valoroase, pline de iubire şi armonie, atunci, de fiecare dată când vei privi în cufăr, îţi va plăcea ceea ce vei vedea şi te vei putea bucura din ce în ce mai mult de „colecţia” pe care o admiri.

Dacă însă ajungi să „colecţionezi” mai degrabă nelinişti, angoase, frustrări, false aşteptări şi nemulţumiri, atunci mai bine spui: STOP. Iei o pauză, tragi aer adânc  în piept, respiri profund şi iei o pauză.

O pauză de la tumultul gândurilor din mintea ta care îţi creează scenarii dintre cele mai sumbre, de la emoţiile tale care parcă stau să dea în clocot şi al căror murmur neîncetat parcă nu vor să îţi dea pace şi de la acel zgomot interior neclar şi greu de definit, dar care ştii că e acolo şi în acelaşi timp nu înţelegi ce pare a vrea să-ţi spună.

Dacă ai parcurs deja exerciţiile din partea I şi a II-a a acestei serii, atunci deja ai suficientă claritate pentru a merge mai departe.

Repet, cele 2 seturi de exerciţii au avut rolul de te pune pe tine faţă în faţă cu propriile percepţii: despre tine (partea I) şi despre celălalt (partea a II-a).

În continuare, poţi parcurge exerciţiul din această parte a III-a individual, sau în măsura în care consideri potrivit, împreună cu partenerul/partenera. Până în acest moment, prin răspunsurile pe care ţi le-ai dat anterior,  vei fi dobândit suficientă înţelegere pentru a găsi cea mai potrivită variantă pentru tine, respectiv pentru voi.

Nu îţi recomand să forţezi nimic. Aminteşte-ţi că tu îţi poţi asuma responsabilitatea doar pentru gândurile, emoţiile, sentimentele şi acţiunile tale. Şi ai nevoie să respecţi în totalitate ceea ce gândeşte, simte sau acţionează celălalt.

Aşadar, dacă nivelul de comunicare dintre voi permite, puteţi face exerciţiul împreună. Dacă însă simţi că mai ai tu nevoie să îţi clarifici anumite aspecte referitoare la ce proiectezi în relaţie, ce aşteptări ai şi cum vrei să fie în viitor, atunci ia-ţi un timp separat, în care să reflectezi. (Asigură-te că ai la îndemână pix sau creion şi o foaie de hârtie sau jurnalul personal, în care să îţi notezi inshight-urile pe care le ai.)

  • „Cum văd eu relaţia acum?…” – poţi alege o metaforă, un simbol, de exemplu. Observă ce simţi în corp, poate auzi sunete sau vezi anumite imagini sau culori…permite-ţi să percepi răspunsurile în modurile cele mai diverse şi pline de însemnătate pentru tine
  • „Ce aduc eu în relaţie?/Cu ce contribui?…” – aici îţi poţi identifca pe de-o parte aspectele valoroase, care ajută la dezvoltarea benefică a realţiei, iar pe de altă parte, şi aspectele din zona de „umbră”, pe care de obicei le negi sau le reprimi, dar a căror energie se resimte şi generează blocaje ulterior în relaţie.
  • „Dacă nu aş avea nicio limitare, de niciun fel, şi aş fi autorul/autoarea poveştii relaţiei mele, care ar fi această poveste?…” – aici îţi recomand să laşi creativitatea din interiorul sufletului tău să se manifeste. Înainte de a începe să scrii, poţi chiar să faci câteva exerciţii de respiraţie şi de focusare a atenţiei, setându-ţi intenţia de a te conecta cu centrul fiinţei tale, pentru ca apoi, să scrii fiind inspirat(ă) de esenţa acestui centru. Poate vei găsi muzica din cliplul de mai jos drept un facilitator pentru a te conecta mai uşor cu centrul tău.
  • În final, pe o foaie de hârtie albă, adună toate simbolurile şi metaforele pe care le-ai descoperit în această călătorie, în toate cele trei etape ale ei. Astfel, vei avea o reprezentare a „Cine sunt EU?…”, „Cine eşti TU?…”, precum şi a „Cine suntem NOI…?” (Dacă ai creioane colorate sau culori, poţi să îmbogăţeşti imaginea adăungând şi mai multă viaţă noii imagini pe care ţi-ai creat-o)

Primeşte această reprezentare ca pe un CADOU, un nou nivel al conştientizării situaţiei pe care o trăieşti şi bucură-te de ea. Este o creaţie la care participi zi de zi, clipă de clipă, prin tot ceea ce faci.

Relaţiile disfuncţionale au la bază percepţii distorsionate referitoare la propria persoană sau la celălalt şi/sau refuzul asumării responsabilităţii pentru cine eşti, ce şi cum vrei să faci lucrurile în viaţă.

Prin parcurgerea exerciţiior propuse în această serie de articole, deja ai descoperit lucruri noi despre tine şi relaţia ta şi totodată noi variante de a face lucrurile altfel de acum înainte, astfel încât să te bucuri mai mult de armonie şi împlinire.

Şi, dincolo de asta, aminteşte-ţi întoteauna că IUBIREA pe care o trăieşti are nevoie să fie manifestată: în gânduri, în cuvinte, în fapte. IUBIREA faţă de TINE, faţă de celălalt, faţă de oameni şi faţă de TOT. Clipă de clipă. Şi cu cât o vei exprima mai mult, vei vedea că mai mult va veni la tine!

Să fie de folos ţie/lui/ei/vouă/nouă/tuturor! 😉

Pe curând,

Alina

PS- Dacă simţi că ai nevoie de ajutor pentru a depăşi anumite provocări sau pentru a face schimbări semnificative în viaţa ta, află cum te pot susţine.

Sursa foto

By | 2017-09-08T03:20:12+00:00 30/11/2016|Relatii armonioase|0 Comments

Leave A Comment

Aboneaza-te la newsletter

Şi primeşti GRATUIT

Capitolul 1 din Workbook

Felicitări! Vei primi în scurt timp un e-mail cu link-ul pentru a descărca Capitolul GRATUIT