Imaginea de sine şi relaţiile disfuncţionale (partea I) – „Cine sunt EU?…”

//Imaginea de sine şi relaţiile disfuncţionale (partea I) – „Cine sunt EU?…”

imaginea-de-sine-joy4success

Imaginea de sine reprezintă de fapt percepţia pe care tu o ai despre propria persoană. Astfel, imaginea de sine este alcătuită dintr-un complex de elemente, conectate într-o formă mentală şi emoţională structurată şi coerentă.

Atunci când imaginea de sine a unei persoane este una congruentă, putem spune că această imagine de sine o susţine în ceea ce doreşte să realizeze, iar acea persoană se bucură realizări autentice  şi de o viaţă împlinită.

Cum se construieşte imaginea de sine?

Bazele imaginii de sine se pun încă din primele momente de viaţă (perioada de „imprinting”, respectiv vârsta 0-2 ani). În această perioadă, copilul neavând conştiinţa propriei identităţi, nu percepe persoana sa diferită de mediul în care trăieşte. Astfel, tot ceea ce se petrece în jurul lui, cu părinţii, familia, alte persoane sau situaţii cu care intră în contact, reprezintă practic propria sa experienţă de viaţă, pe care el o trăieşte nemijlocit.

Apoi, între 2-7 ani, după ce începe să conştientizeze faptul că are o individualitate proprie, însă nu are încă formată conştiinţa a  ceea ce este „bine” sau „rău”, „corect” sau „greşit” etc, copilul absoarbe ca un burete tot ceea ce adulţii îi transmit ca fiind „adevărat”. Astfel, se creează şi se consolidează foarte rapid tipare de gândire şi trasee neuronale care treptat, vor genera percepţia pe care copilul o va avea despre sine.

Între 7-14 ani, pe măsură ce interacţiunile  şi cu alte persoane decât cele din mediul familial (colegi, prieteni, profesori etc.)devin tot mai numeroase, tiparele de gândire deja structurate vor fi consolidate şi îmbogăţite de experienţe şi persoane noi cu care copilul interacţionează.

După această vârstă, procesul continuă însă cu o intensitate mult redusă, sistemul de gândire căpătând deja o inerţie de funcţionare relativ ridicată. Iar odată cu înaintarea în vârstă, inerţia sistemului are tendinţa de a deveni din ce în ce mai mare, iar simultan, va creşte şi rezistenţa la schimbare.

Propria ta imagine de sine îţi determină nivelul de bucurie, succes, împlinire, armonie, sociabilitate, disponibilitate şi deschidere către relaţii autentice.

Iată în continuare un scurt exerciţiu pe care ţi-l propun pentru a-ţi evalua imaginea de sine aşa cum o percepi tu acum. Aşadar, te invit să îţi răspunzi la următoarele întrebări.  Pentru ca exerciţiul să fie cât mai eficient, îţi recomand să îţi iei un pix şi o foaie de hârtie sau jurnalul personal, să scrii data de astăzi şi să îţi notezi răspusurile la întrebările de mai jos.

IMPORTANT:  Fiecare întrebare are menţionat în paranteză numărul minim de răspunsuri pe care să ţi le notezi. Pentru întrebările care se referă la relaţii, gândeşte-te la o relaţie importantă pentru tine în acest moment şi pe care vrei să o înţelegi mai bine sau să o îmbunătăţeşti. (Poţi relua exerciţiul ulterior şi pentru alte relaţii.)

  • Cine sunt EU?…(minim 10 răspunsuri)
  • Ce este important pentru mine în viaţă?/ Care sunt valorile mele?… (minim 10 răspunsuri)
  • Ce cred eu despre mine?… (minim 10 răspunsuri)
  • Cine sunt eu în cadrul relaţiei?… (minim 5 răspunsuri)
  • Ce cred eu despre mine în relaţie?… (minim 5 răspunsuri)
  • Cum îmi manifest în cadrul relaţiei propria mea identitate?… (minim 5 răspunsuri)
  • Cum exprim ce este important pentru mine?… (minim 5 răspunsuri)
  • Care este metafora sau simbolul care mă reprezintă pe mine în relaţie?…

Ia-ţi timp suficient pentru a parcurge toate punctele de mai sus.

După ce ai toate răspunsurile completate, citeşte-le încă o dată. Ce observi acum?…

Sesizezi elemente de incongruenţă/inadvertenţe?...

Sunt diferenţe între felul în care te percepi şi felul în care te exprimi?…

Observă totodată dacă există tipare care se repetă – la nivel de identitate, convingeri, valori sau comportamente. Sunt tipare pe care ai vrea să le schimbi?… Care ar fi acelea?…

Notează toate aceste observaţii, precum şi tiparele identificate. Apoi lasă-ţi un timp de pauză de câteva zile. Nu te mai gândi la exerciţiu în acest timp, însă notează-ţi orice nouă conştientizare sau orice idee care îţi apare şi este relevantă pentru tine în acest context.

În articolul următor, vom merge mai departe pe firul explorării şi vom vedea imaginea de sine din „cealaltă” parte a relaţiei.

Până data viitoare,

BUCURIE & SUCCES!

Alina

PS-Pentru a genera şi susţine schimbări semnificative şi durabile în viaţa ta, alege unul din programele de coaching în care putem lucra împreună pentru succesul tău. Află mai multe detalii aici.

Sursa foto

By | 2017-09-08T03:20:12+00:00 21/11/2016|Relatii armonioase|0 Comments

Leave A Comment

Aboneaza-te la newsletter

Şi primeşti GRATUIT

Capitolul 1 din Workbook

Felicitări! Vei primi în scurt timp un e-mail cu link-ul pentru a descărca Capitolul GRATUIT