„Nu am timp”

//„Nu am timp”

nu am timp - Time Management - Joy4Success

De câte ori nu te-ai aflat în situaţia de a spune „nu am timp”? Cât de des ţi se întamplă să te sune prieteni sau amici să îţi propună să vă întâlniţi, iar tu să le răspunzi că îţi pare rău, dar nu ai timp?…

Sau la cât de multe lucruri a trebuit să renunţi doar pentru că ai realizat că nu îţi ajunge timpul?…

Pentru noi toţi, prinşi în vâltoarea vieţii de zi cu zi, timpul este o resursă foarte pretioasă, iar felul în care valorificăm această resursă pare a necesita o adevarată măiestrie.

Începând de la modul în care ne repartizăm timpul la serviciu pentru realizarea activităţilor profesionale şi până la felul în care ne gestionăm timpul liber pe care îl petrecem cu familia, prietenii sau timpul pe care ni-l acordăm nouă înşine, avem nevoie să facem în permanenţă ALEGERI în privinţa alocării timpului.

De fiecare dată când facem un anumit lucru, de fapt noi manifestăm o alegere.

Ştiu, poate ţi se pare ciudat să auzi asta şi poate că nu eşti încă întru totul de acord. Poate te gândeşti că sunt acţiuni pe care le faci pentru că „pur şi simplu nu ai de ales”.

Însă ce îţi propun eu este să te opreşti câteva secunde şi să te gândeşti puţin la asta.

Stau lucrurile într-adevăr aşa?… Chiar nu avem de ales?…

Sunt acţiunile noastre „programate” de situaţii, persoane, circumstanţe asupra cărora nu avem nicio putere?…

La prima vedere, aşa ar părea. Însă dacă ne luăm câteva momente să observăm mai atent situaţiile şi să ne răspundem la câteva întrebări, vom observa că la fiecare pas, înainte de a începe orice acţiune, are loc manifestarea unei alegeri.

Ceea ce este însă foarte adevărat şi trebuie menţionat aici este faptul că aceste alegeri pot fi alegeri conştiente, voluntare, exprimând o dorinţă a noastră. Totuşi, de foarte multe ori, ele sunt de fapt reacţii de răspuns faţă de conjuncturi externe nouă.

Dar oare cum putem să ajungem să facem din ce în ce mai mult ceea ce dorim cu timpul nostru?

Iată în continuare 7 lucruri care te vor ajuta să îţi gestionezi mai bine timpul. Iar dacă vei începe să le aplici imediat, te vei putea deja bucura din ce in ce mai mult de rezulatele obţinute şi de timpul pe care îl ai la dispoziţie.

Îţi poate fi şi mai util să reflectezi puţin asupra lor şi chiar să îţi aşterni răspunsurile pe hârtie:

  1. Identifică-ţi dorinţele tale cele mai importante în principalele domenii de viaţă: personal, familial, relaţional, profesional, emoţional, spiritual etc. Pune-ţi întrebări precum: „Ce îmi doresc în plan personal?”, „Ce este nevoie să se întâmple pentru a considera că sunt realizat(ă) în acest plan?” sau „Ce pondere din timpul meu ar fi porivit să aloc acestui segment de viaţă?”
  2. Fă-ţi un plan zilnic, săptămânal, lunar, anual, multianual şi revizuieşte-l la anumite intervale de timp. Este cunoscut faptul că un plan îţi oferă o structură şi te ajută să urmezi drumul către ceea ce îţi doreşti să realizezi. Tony Robbins spunea că „oamenii supraestimează foarte mult ce pot realiza într-un an şi subestimează ce pot face într-o viaţă” 🙂 Tocmai de aceea, a avea un plan multianual este foarte important, cum important este în acelaşi timp să îţi revizuieşti în mod constant acest plan şi să îl ajustezi în permanenţă, în funcţie de evoluţia pe care o înregistrezi şi de modificările care pot apărea pe parcurs în viaţa ta.
  3. Asumă-ţi responsabilitatea pentru decizia luată în momentul când te hotărăşti să întreprinzi o anumită acţiune. De exemplu, dacă ai de ales între a face ordine în casă, a merge cu prietenii în oraş, a studia pentru un curs care te interesează sau a face o vizită familiei, odată ce ai hotărât ce vei face, concetrează-ţi toată atenţia către acea activitate şi nu te mai gândi cu regret la celelalte variante cărora le-ai fi putut da curs. Acţionând astfel, nu numai că te vei putea bucura mai mult de timpul tău, dar totodată vei observa că şi nivelul tău de energie va fi din ce în ce mai mare.
  4. Rezervă-ţi în agenda zilnică o perioadă de „timp pentru nimic” – da, ai înţeles bine – „timp pentru nimic”. Astfel, nu numai că mintea ta va beneficia de confortul dat de faptul că poate să se relaxeze în mod „oficial” :), dar totodată vei observa cum programul tău va începe să se echilibreze, iar tu te vei putea bucura din ce în ce mai mult de activităţile pe care alegi să le faci.
  5. Programează-ţi activităţile în funcţie de ritmul tău natural – Fiecare dintre noi avem un ritm al nostru propriu în care ne manifestăm, în care acţionăm, în care învăţăm etc. Fii atent(ă), observă şi urmează-ţi propriul tău ritm. De exemplu, poate ai observat că o activitate pe care ai derulat-o într-o zi în 2 ore, în altă zi, efectuând-o la o altă oră, ai realizat-o în mai puţin de 30 minute, simţindu-te parcă şi mai plin(ă) de energie decât la început. Fiind din ce în ce mai conştient(ă) de acest ritm propriu, programul tău ve deveni din ce în ce mai eficient, iar tu vei câştiga din ce în ce mai mult timp de care să dispui cum doreşti.
  6. Creează-ţi obiceiuri care să te susţină în demersurile tale – De exemplu, propune-ţi să te trezeşti la o anumită oră, chiar şi în weekend. În felul acesta, creierul tău se va seta astfel încât după o anumită perioadă, să poţi avea dimineţi lungi şi pline de randament şi în weekend, în loc să te lamentezi şi să te plângi cât eşti de obosit(ă) după o săptămână de lucru. Bineînţeles, organismul nostru are nevoie de odihnă. Totuşi, treptat, vei observa cum aceste obiceiuri îţi vor da mai multă energie şi îţi vor creşte capacitatea de a-ţi gestiona activităţile zilnice, sporindu-ţi totodată timpul pe care îl ai la dispoziţie.
  7. Renunţă la lucrurile pe care nu le mai foloseşti – Observă ce obiecte se găsesc în jurul tău: pe birou, masa de lucru, în calculator, dulap, camera de zi, maşină, debara, etc. Analizează cu atenţie dacă ele sunt ordonate sau nu şi în ce măsură ai nevoie şi le foloseşti pe toate. După această analiză, poţi acţiona în consecinţă, selectându-le pe acelea de care ai într-adevăr nevoie şi pe care le consideri utile. Aşează-le într-un mod cât mai potrivit, iar pe celelate înlătură-le pur şi din spaţiul respectiv. După caz, le poţi arunca, dona, vinde etc. Este binecunosct faptul că obiectele din jurul nostru creează şi ele un şablon al spaţiului, un tipar care întreţine o anumită stare de fapt. Iar în momentul în care ne propunem să schimbăm ceva în viaţa, activitatea, comportamenul nostru, reconfigurarea spaţiului din jurul nostru survine implicit ca susţinere a demersului nostru.

Desigur, acestea nu sunt decât câteva idei care te pot ajuta să câştigi din ce în ce mai mult timp. Însă te asigur că fie doar şi prin punerea în practică a unei singure idei dintre cele enumerate mai sus vei avea rezultate 😉

Ce zici? Care este prima acţiune pe care o vei pune în aplicare?

Aştept cu mare interes cometariile tale despre rezultatele pe care le-ai observat aplicând cel puţin una dintre sugestiile de mai sus.

Iar dacă vrei să iei şi mai în serios schimbarea modului în care îţi organizezi timpul, urmează programul de Time Management “TIC-TAC: Povestea Timpului Tău”. Astfel, vei avea la dispoziţie instrumente care te vor ghida pas cu pas astfel încât să îţi dzvolţi abilitatea de a prioritize, a te organiza eficient, a nu mai amâna lucrurile importante, astfel încât să “câştigi” din ce în ce mai mult timp în fiecare zi. Începe chiar acum!

Cu BUCURIE & SUCCES,

Alina

By | 2017-09-08T03:20:19+00:00 26/12/2013|Time Management|0 Comments

Leave A Comment

Aboneaza-te la newsletter

Şi primeşti GRATUIT

Capitolul 1 din Workbook

Felicitări! Vei primi în scurt timp un e-mail cu link-ul pentru a descărca Capitolul GRATUIT