Imaginea de sine şi relaţiile disfuncţionale (partea a II-a) – „Cine eşti TU?…”

//Imaginea de sine şi relaţiile disfuncţionale (partea a II-a) – „Cine eşti TU?…”

relatii-disfunctionale-joy4success

În prima parte a acestei serii de articole intitulată “Imaginea de sine şi relaţiile disfuncţionale” am pus accentul pe identitatea personală pe care ţi-o asumi TU într-o relaţie. Pentru a-ţi clarifica mai precis aceste aspect, ţi-am propus şi exerciţii pe care le găseşti în articolul anterior şi pe care (dacă nu ai făcut-o deja), te invit să le parcurgi. 😉

Aşa cum am promis, iată că revin acum şi continui cu tema relaţiilor disfuncţionale, din partea “celuilalt”. Dar ce înseamnă practic asta?…

Odată ce ştii ce identitate şi ce rol ţi-ai asumat  tu în relaţie, precum şi cum anume în mod specific  te manifeşti, nu numai că ai început să acţionezi în mod conştient în raport cu celălalt, dar ai înţeles şi importanţa pe care o are nivelul tău de implicare (sau de neimplicare) în crearea unei relaţii armonioase.

Şi pentru că cel mai potrivit mod de a contribui la crearea unei relaţii armonioase este prin crearea în prealabil a unei armonii interioare, răspunzându-ţi la întrebările menţioante în exerciţiul din articolul anterior, exact asta obţii.

În continuare, îţi propun să priveşti la cealaltă “jumătate” a relaţiei. Şi să-ţi răspunzi la întrebările de mai jos pentru a-ţi clarifica acele aspect referitoare la partenerul/partenera ta care te preocupă şi pe care ai nevoie să le înţelegi mai bine, pentru a permite relaţiei evoluţia către un alt nivel.

Aşadar, te invit să faci acum un exerciţiu de imaginaţie şi să parcurgi întrebările de mai jos, ca şi cum ai avea persoana pe care vrei să o înţelegi mai bine. Dă-ţi timpul necesar şi permite-ţi să descoperi şi acele răspunsuri care până acum nu ţi-au venit niciodată în gând. Notează-ţi toate acele insight-uri. Sunt piese importante ale puzzle-ului relaţiei tale.

Rolul acestui exerciţiu este de a-ţi da seama cum îl/o percepi tu pe celălalt. Îţi reamintesc să ai în minte pe tot parcursul “dialogului” că răspunsurile pe care ţi le dai reprezintă exclusiv percepţia ta.

Iar dacă poate te întrebi de ce îţi propun să îţi identifici tu singur(ă) toate acestea, îţi reamintesc că pentru a-l putea înţelege într-adevăr pe celălalt, ai nevoie să identifici mai întâi acele “poveşti” pe care ţi le spui tu singur(ă) despre acea persoană şî de a admite că toate acestea sunt “adevărurile tale”.

Iată care  sunt întrebările:

  1. “Cine eşti TU?…”
  2. “Care este rolul tău în această relaţie?…”
  3. “Ce rol ţi-am atribuit eu în relaţie şi pe care consider că tu nu ţi l-ai asumat?…”
  4. “Ce este important pentru tine în relaţie?…”
  5. “Cum îmi dau eu seama ce este important pentru tine?…”
  6. “Cu ce contribui tu la dezvoltarea relaţiei noastre?…”
  7. “Cu ce mi-aş dori eu ca tu să contribui la dezvoltarea relaţiei?…”
  8. “Ce metaforă sau simbol ar reprezenta cum te văd eu pe tine?…”

Este posibil ca acest exerciţiu  să nu ţi se va pară foarte la îndemână de parcurs şi poate ai găsit întrebări pe care nu ţi le-ai pus niciodată. Însă te invit să îl parcurgi având o stare  de curiozitate şi deschidere către noi descoperiri şi clarificări.

Întrucât percepţiile noastre ne determină ceea ce considerăm noi “adevărat” şi ne influenţează gândurile, emoţiile şi însăşi realitatea înconjurătoare şi felul în care ne raportăm la ceilalţi, te asigur că dacă îţi vei răspunde în mod sincer şi lipsit de judecată la întrebările de mai sus, vei descoperi valenţe ale partenerului/partenerei cu totul noi şi extreme de interesante.

Iar tocmai aceste noi descoperiri  vor constitui baza de la care vei/veţi putea creşte relaţia, dezvoltând-o către un nou nivel.

În etapa următoare a călătoriei noastre de explorare, vei avea ocazia să înţelegi “cum te vezi din cealaltă parte” 🙂

Până atunci, te invit să îmi împărtăşeşti descoperirile şi insight-urile tale 😉

Pe curând,

Alina

PS- În măsura în care vrei să generezi  schimbări semnificative şi durabile în viaţa ta şi simţi că te pot susţine în acest demers al tău,  putem lucra împreună pentru a obţine succesul  şi împlinirea pe care ţi-o doreşti . Află mai multe detalii aici

Sursa foto

By | 2017-09-08T03:20:12+00:00 25/11/2016|Relatii armonioase|0 Comments

Leave A Comment

Aboneaza-te la newsletter

Şi primeşti GRATUIT

Capitolul 1 din Workbook

Felicitări! Vei primi în scurt timp un e-mail cu link-ul pentru a descărca Capitolul GRATUIT