Roata Vieţii

//Roata Vieţii

„Roata vieţii” este o reprezentare întâlnită în diverse zone geografice, temporale sau culturale. Un simbol cu o foarte puternică încărcătură şi semnificaţie spirituală, roata (cercul) a fost asociată cu ideea de „întreg”, „complet”, „unitar”, „rotund”, „plenar”, etc.

În coaching este unul dintre primele instrumente de bază  care îţi oferă o perspectivă lărgită asupra a ceea ce înseamnă viaţa ta la un moment dat, care sunt domeniile de viaţă importante pentru tine.

Deasemenea, folosind „roata vieţii”, poţi să îţi stabileşti obiective pe intervale de timp mai mici sau mai mari şi să îţi urmăreşti progresul pe măsură ce începi să lucrezi pentru realizarea lor.

Dar ce înseamnă „roata vieţii” din perspectiva coaching-ului?

Foarte pe scurt, roata vieţii este o modalitate prin care fiecare dintre noi ne putem face o analiză a nivelului propriu de satisfacţie faţă de principalele aspecte ale vieţii noastre, aşa-numitele “domenii de viaţă”.

Iată mai jos un exemplu de astfel de roată, pe care sunt completate şi cateva domenii de viaţă comune majorităţii oamenilor. Bineînţeles, în funcţie de stuctura, nevoile, valorile fiecaruia, se pot adăuga/elimina domenii din această roată, astfel încât structura ei să poată reda cât mai fidel aspectele de viaţă pe care vrei să le evaluezi.

roata-vietii-coaching

Cum se foloseşte în mod concret instrumentul „roata vieţii”?

1.) Pe o foaie de hârtie, te invit să desenezi un cerc suficient de mare, pe care să marchezi principalele domenii de viaţă pe care tu le consideri relevante, astfel încât prin evaluarea lor, să poţi identifica nivelul tău de mulţumire faţă de viaţa pe care o ai. Ca şi în ilustraţia de mai sus, aceste domenii pot fi: carieră, familie, sănătate, finanţe etc şi/sau orice alte domenii relevante pentru tine.

2.) Apoi, te invit să zăboveşti puţin,  să reflectezi asupra fiecărui domeniu de viaţă şi să îţi răspunzi la întrebarea: „Pe o scară de la 1 la 10, cât sunt de mulţumit(ă) de …. (numele domeniului respectiv)?”.

3.) După ce îţi răspunzi la această întrebare, marchează cu un punct pe raza cercului în sectorul respectiv, în dreptul nivelului de satisfacţie identificat.

4.) Repetă această acţiune cu fiecare domeniu în parte, apoi uneşte punctele între ele. Vei obţine astfel o figură care reprezintă o transpunere schematică a situaţei pe care o percepi în acest moment în legatură cu viaţa ta.

Ceea ce vreau să menţionez este că nu există roţi mai bune sau mai rele 🙂

Fiecare avem propriile noastre aşteptări şi sisteme de evaluare, astfel încât schemele obţinute nu numai că sunt unice, însă ele se află  şi într-o permanentă dinamică.  Astfel, o reprezentare grafică făcută astăzi, cel mai probabil va arăta foarte diferit de una făcută de aceeaşi persoană peste o lună, 1 an, 2 ani etc. Tocmai pe această dinamică se bazează importanţa pe care acest instrument o are în activitatea de coaching.

Care este importanţa pe care o are „roata vieţii” ?

Importanţa ei este dată în prinicipal de faptul că te ajută să îţi identifici şi să conştientizezi care sunt acele domenii de viaţă care necesită atenţia ta pentru a fi dezvoltate şi care sunt priorităţile pentru stabilirea armoniei în viaţa ta.

Astfel, o dată ce ai identificat care sunt acele domenii de viaţă de care eşti foarte mulţumit(ă), mulţumit(ă) sau poate mai puţin mulţumit(ă), vei putea să descoperi ce anume ţi-ar fi necesar pentru a echilibra şi armoniza domeniile vietii tale. Pentru ca apoi să poţi alege care sunt acele strategii şi acţiuni concrete care să te conducă spre realizarea acestui echilibru şi armonii mult dorite şi necesare.

În exemplul de mai sus, am menţionat utilizarea instrumentului de coaching  „Roata vieţii” într-o situaţie foarte generală. Totuşi, aceasta se poate folosi şi pentru anumite segmente de viaţă sau activitate (ex. familie, sănătate, finanţe, carieră, competenţe, priorităţi etc.) luate separate.

Te invit să foloseşti acest instrument ori de câte ori simţi nevoia de a face o evaluare a situaţiei în care te găseşti la un moment dat, precum şi ori de câte ori ai de făcut alegeri importante legate de unul dintre aspectele principale ale vieţii tale.

Poţi face această analiză în linişte  în intimitatea ta, observând exact acele aspecte care îţi sunt necesare pentru a lua cele mai bune decizii. Însă dacă îţi doreşti rezultate mai rapide, o creştere semnificativă a performanţelor, un partener de încredere care să îţi fie alături şi care poate să îţi ofere asistenţă calificată în demersul tău de te dezvolta, aplelează cu încredere la serviciile unui coach profesionist.

Iar dacă până acum nu ţi-ai desenat încă „roata vieţii” tale, te invit să o faci măcar acum 🙂

Şi apoi să îmi transmiţi impresiile tale fie într-un comentariu mai jos, fie prin formularul de contact şi dacă ai nevoie ajutor în realizarea acestei analize sau ai orice întrebări legate de aceasta, scrie-mi şi îţi voi răspunde cu mare bucurie.

Totodată, vezi care program de coaching ţi se potriveşte cel mai bine în această perioadă a vieţii tale sau contactează-mă pentru un program pesonalizat.

BUCURIE & SUCCES! 😉

Pe curând,

Alina

By | 2017-11-25T23:53:57+00:00 9/01/2014|Coaching|0 Comments

Leave A Comment

Aboneaza-te la newsletter

Şi primeşti GRATUIT

Capitolul 1 din Workbook

Felicitări! Vei primi în scurt timp un e-mail cu link-ul pentru a descărca Capitolul GRATUIT