3 elemente care îți afectează direct imaginea de sine

Percepția pe care fiecare dintre noi o are despre propria persoană constituie imaginea de sine.

Această percepție individuală influențează atât starea ta interioară, cât și felul în care relaționezi cu ceilați oameni, cu aspirațiile pe care îndrăznești să le ai, cu felul în care îți trăiești viața de zi cu zi și, în final, cât de împlinită simți că este viața ta.

Imaginea de sine - 3 elemente esențiale - Joy4Success

Practic, întreaga ta existență se bazează pe felul în care te percepi ca individ, respectiv de imaginea de sine pe care ți-ai creat-o sau ți-o creezi.

Da, nu am folosit întâmplător ”ți-ai creat-o sau ți-o creezi”.

Pentru că această percepție poate fi modificată.

Deși ea s-a clădit în timp, de-a lungul anilor, prin influența în special a experiențelor din copilărie, tu, ca adult, ai acum puterea și înțelepciunea de a-ți (re)crea imaginea de sine care să îți permită să trăiești o viață fericită și împlinită.

Și este totodată datoria și responsabilitatea ta ca imaginea ta de sine să te ajute să te bucuri de fiecare zi și să creezi relații armonioase cu cei din jur.

A da vina pe alții pentru cum te percepi tu la un moment dat, nu numai că este un semn clar de imaturitate, dar te și menține într-o stare de neputință care se va adânci din ce în ce mai mult.

Poți da vina pe părinți, pe școală, pe soartă, pe lipsurile de care ai avut parte, pe ghinion, pe vremuri șamd…

Însă, te rog să îți răspunzi sincer la următoarea întrebare: ”La ce îți folosește asta?…”

Ca adult, ești deplin responsabil de viața pe care o trăiești.

Iată 3 elemente pe care să le ai în vedere atunci când simți că imaginea de sine pe care ți-ai creat-o îți afectează în sens negativ starea interioară sau/și ceea ce ți-ai propus să realizezi în viață:

1. Respectul de sine

Să te respecți pe tine în toate privințele este punctul de referință pentru o imagine de sine autentică și sănătoasă.

Cum faci asta?… Ei bine, te invit să îți iei câteva clipe și să îți răspunzi la întrebări precum:

  • Cum știu că mă respect?…
  • În ce condiții simt că manifest respect față de propria persoană?…
  • Când am simțit ultima oară că mi-am oferit respectul meritat?…
  • Ce mă împiedică cel mai mult să mă bucur de mai mult respect?…

Poate te ajută să îți notezi răspunsurile care îți vin în minte și să revii asupra lor din când în când, să observi ce s-a mai schimbat între timp, pe măsură ce decizi să acorzi o mai mare atenție respectului de sine și să te respecți mai mult pentru persoana minunată care ești.

2. Aprecierea

Învață să te apreciezi și să te dezidentifici de gândurile (hiper)critice care îți trec de multe ori prin minte. Astfel de gânduri pot deveni foarte distructive dacă le dai o importanță pe care nu o merită.

Ele pot lua diverse forme, pot avea intensități sonore mai acute sau mai grave, mai zgomotoase sau mai șoptite, se pot derula ca secvențe de film sau pot apărea ca niște flash-uri și să genereze o stare de blocaj.

Când sesizezi că astfel de lucruri se întâmplă în mintea ta… RESPIRĂ adânc și amintește-ți că tu ești dincolo de toate aceste gânduri. Continuă să respiri și orientează-ți atenția în interior, către acel loc din interiorul ființei tale calm și liniștit, sursa păcii și adevărului interior.

Și pe măsură ce respiri și te conectezi din ce în ce mai mult cu acest spațiu interior, simte cum lași să se răspândească în toată ființa ta și peste tot în jurul tău aprecierea pentru tot ceea ce ești și ceea ce poți deveni.

Menține și memorează această stare de profundă apreciere și întoarce-te la ea ori de câte ori simți că iureșul gândurilor negative au tendința să te atragă în torentul lor.

3. Limitele personale

A putea să recunoști, să respecți și să-ți afirmi integritatea personală reprezintă un alt atribut esențial pentru o imagine de sine sănătoasă.

Să știi când și să poți să spui ”DA” sau ”NU” astfel încât aceste enunțuri să exprime adevărul tău interior reprezintă valori de bază pentru o viață împlinită. De multe ori însă poate să nu fie atât de ușor.

Poate uneori îți este greu să accepți (un compliment, o favoare, un cadou, o apreciere, o relație, o provocare, etc.) sau să refuzi (o rugăminte, o solicitare, o persoană, un proiect, etc.).

Dar cu cât îți menții atenția trează și observi cum reacționezi în astfel de situații, cu atât îți vei crea deprinderea de a face alegeri și de a acționa conform valorilor tale interioare profunde. Și astfel, imaginea ta de sine se va contura în culori din ce în ce mai vii și luminoase, iar bucuria ta interioară se va putea manifesta în exterior, prin acțiunile tale și interacțiunile tale cu cei din jur

Desigur, despre imaginea de sine putem vorbi mult și bine. Însă mult mai util și benefic este să acționezi în mod concret pentru a-ți (re)crea o imagine de sine care să te susțină să trăiești o viață împlinită și să te bucuri de manifestarea potențialului tău interior.

Una dintre posibilitățile pe care le ai la dispoziție în acest sens este programul transformațional YOU FIRST©, despre care găsești mai multe informații aici.
Sau dacă îți dorești un program individual personalizat de life coaching, trimite-mi mesajul tău și voi fi bucuroasă să te susțin în evoluția ta personală.

Acum, că ai parcurs acest articol, sunt curioasă: care dintre cele 3 elemente ți-a fost cel mai dificil de aplicat în viața de zi cu zi?

Până data viitoare,
BUCURIE & SUCCES!

Alina

Sursa foto: Thought Catalog on Unsplash

Distribuie prietenilor

Ți-a plăcut articolul?

Înscrie-te la newsletter și vei primi noile articole înaintea tuturor.

Acest formular prelucrează date cu caracter personal. Vezi Politica de confidențialitate.

Lasă un răspuns