Cere (cu încredere) și ți se va da…

Află de ce „a cere” nu înseamnă „a cerși”.

„Eu nu pot să cer”, „Eu nu știu cum să cer” sau ”Mie îmi este rușine să cer”…

Ți s-a întâmplat măcar o dată să îți treacă prin minte astfel de gânduri sau să observi alte persoane în jurul tău care au asemenea convingeri?…

cere-cu-încredere-Joy4Success
Photo by Joel Overbeck on Unsplash

Ei bine, în cele ce urmează am să îți descriu cum se diferențiază „a cere” de „a cerși”.
Totodată, vei înțelege de ce atunci când ceri într-un mod onest, autentic și plin de încredere primești exact ce ai nevoie. Și, de asemenea, de ce acest lucru nu se întâmplă atunci când „cerșești” sau când ai pretenții.

În primul rând, e nevoie să realizezi că dacă ai tendința de a confunda „a cere” cu „a cerși”, cel mai probabil te confrunți cu un nivel de încredere în sine scăzut. Și astfel, mintea ta subconștientă te sabotează. Este foarte probabil să ai și alte convingeri limitative de genul „oricum dacă cer, nu mă ajută nimeni”, „întotdeauna a trebuit să fac totul singur(ă)” sau „de ce ar vrea să mă ajute cineva?…”, etc.

Iar dacă simți că te găsești în situația în care ai pretenții din partea celorlalți să îți răspundă exact conform „scenariului” pe care tu ți-l imaginezi la nivel de așteptări, cel mai probabil ai nevoie să fii mai atent(ă) la felul în care îți gestionezi relațiile. Pentru că o astfel de atitudine reprezintă un indiciu al faptului că nu ești suficient de atent(ă) la nevoile celorlalți și nu le acorzi libertatea de a face propriile alegeri.

Iată așadar care sunt 6 caracteristici esențiale care te ajută să ceri ceea ce ai nevoie și să și primești.

„Cereţi, şi vi se va da; căutaţi, şi veţi găsi; bateţi, şi vi se va deschide.”

Matei 7:7

1. Demnitatea

Solicitarea ta vine din încredrea pe care o ai în tine și în faptul că meriți cu adevărat ceea ce îți dorești. Nu „cerșești cu mâna întinsă” pentru că ești nepuntincios/neputincioasă, ci admiți că ai nevoie de ajutor sau sprijin și soliciți suport celor care consideri că te pot ajuta.

2. Autoritatea

Atitudinea ta generală, ceea ce faci în mod constant și calitatea relațiilor tale îți construiesc autoritatea.

Dacă ai obiceiul să te plângi des, să critici persoane sau situații, să aștepți rezolvări miraculoase doar prin intermediul altora, nu poți avea autoritate atunci când faci o cerere.

Oamenii sunt dispuși să-i susțină pe cei care se susțin și singuri.

3. Fermitatea

Când exprimi ceva într-un mod ferm, nu trebuie să fie și într-un mod dur. Fermitatea vine din cunoaștere de sine și din evaluarea justă a solicitării pe care o faci.
Duritatea denotă o lipsă de încredere, o dorință de control și generează tensiuni în interacțiunea cu ceilalți.

4. Alegerea

Când vrei să faci o cerere, e important să realizezi că faci o alegere conștientă. Asta presupune că, anterior, ai evaluat situația respectivă, resursele disponibile, obiectivele stabilite și ai un plan de acțiune (eventual, chiar în mai multe variante).

De asemenea, dacă cei cărora te adresezi vor răspunde afirmativ sau negativ la solicitarea ta, este alegerea lor.

O dată ce înțelegi importanța alegerilor pentru fiecare parte, vei observa că îți va fi din ce în ce mai ușor să ceri.

5. Respectul

Atât față de tine, cât și față de ceilalți, poartă-te cu respect. Astfel, vei putea aborda orice situație dintr-o poziționare „de la egal la egal”. Vei dezvolta o relație de parteneriat în care nu e nevoie ca cineva să fie inferior sau superior celuilalt.

Respectând totoadă valorile personale ale celuilalt, dar și valorile tale personale, nu numai că cererile tale vor primi răspuns favorabil, dar vei construi relații durabile și oneste.

6. Libertatea

Tu ai deplină libertate de a cere sau nu, așa cum ceilalți au libertatea de a-ți răspunde în modul dorit de tine sau în orice alt mod consideră aceștia potrivit.

Nu este vorba că cineva este „bun” sau „rău”, „are ceva cu tine” sau că „ești prea mic(ă) și neînsemnat(ă)”, etc.
Ci ai pur și simple curajul, maturitatea și discernământul de a da libertate fiecăruia să ia propriile decizii și să le urmeze cum consideră cel mai potrivit la un moment dat. Și aste este valabil și pentru libertatea pe care ți-o dai ție însăți/însăți.

Este important să reții că aceste 6 caracteristici acționează simultan și este necesar să o validezi pe fiecare în parte.

În caz contrar, caracteristica/caracteristicile nevalidate vor acționa precum un sabotor, împiedicându-te să obții ceea de îți dorești.

Însă o dată ce devii conștient(ă) de ele și le acorzi importanța cuvenită, vei reuși să aduci în viața ta tot mai mult din ceea ce îți dorești cu adevărat.

Acest proces îți poate părea probabil anevoios, mai ales la început și dacă îl parcurgi singur.

Însă în cadrul programului YOU FIRST©, vei putea să parcurgi mai ușor etapele de început și vei beneficia de suport și resurse care te vor ajuta să faci transformări semnificative în viața ta.
Vezi aici ce obții și cum poți să participi

Pe tine ce te împiedică să ceri?…Lasă-mi un scurt comentariu mai jos.

BUCURIE & SUCCES!

Pe curând,
Alina

Distribuie prietenilor

Ți-a plăcut articolul?

Înscrie-te la newsletter și vei primi noile articole înaintea tuturor.

Acest formular prelucrează date cu caracter personal. Vezi Politica de confidențialitate.

Lasă un răspuns