Ce legătură poate exista între un conflict interior şi un conflict exterior?…
Care tip de conflict crezi că este mai important?…
Care crezi că îţi afectează viaţa într-o mai mare măsură?…
Dar relaţiile cu ceilaţi sau succesul în carieră?…
Iată câteva întrebări la care te invit să reflectezi chiar acum…sau poate mai târziu, când vei găsi potrivit…
Astfel, un conflict interior reprezintă o contradicţie la nivelul personal între anumite comportamente, convingeri sau valori ale tale.
Ce se întâmplă practic este că „ceva” din tine te determină să te îndrepţi într-o anumită direcţie sau să acţionezi într-un anumit fel, în timp ce „altceva” din interiorul tău te îndeamnă într-o altă direcţie, sau să acţionezi într-un alt fel, total diferit. Iar tu te simţi practic prins(ă) în interiorul acestui conflict interior.
Un exemplu de astfel de conflict interior poate fi de exemplu faptul că doreşti să îţi petreci cât mai mult timp cu familia, şi în acelaşi timp, simţi nevoia de a petrece multe ore suplimentare la birou pentru a performa în carieră. Vrei să faci şi una şi alta, dar te simţi de parcă eşti tras(ă) în direcţii opuse…iar atâta timp cât această senzaţie persistă, înseamnă că în sinea ta se desfăşoară un conflict.
Simptomele unui astfel de conflict pot fi: stare de disconfort, stres, tensiune, nelinişte, confuzie etc.
Pentru a-l rezolva:
- Ai nevoie să conştientizezi în primul rând care sunt componentele conflictului, sau altfel spus, ce anume, la nivel profund, te trage în direcţii diferite
- Iar apoi să „negociezi” cu acele „părţi” din interiorul tău, astfel încât să poţi adopta o soluţie potrivită, dizolvând practic acel conflict
Acest lucru îl poţi face şi singur, punându-ţi întrebări ca de exemplu:
- Ce anume din interiorul meu mă determină să fac X activitate?
- De ce este important pentru mine?
- Ce altceva este mai important?
- Ce anume s-ar întâmpla dacă nu aş face X?
- Cum m-aş simţi?
- La ce ar fi nevoie să renunţ ca să pot face X activitate?
- Ce anume aş mai avea nevoie?
- Etc
Totuşi, recomandarea mea este de a lucra împreună cu o persoană specializată (cum ar fi un coach profesionist, de exemplu), pentru rezultate mai rapide, sustenabile şi generatoare de transformări. Rezultate care să îţi permită să dobândeşti tu personal o mai mare flexibilitate mentală. Această flexibilitate permitându-ţi ca ulterior să poţi gestiona propriile conflicte interioare în mod cât mai constructiv.
Deasemenea, având în vedere că unele conflicte sunt determinate şi întreţinute de elemente din mintea subconştientă, lucrând împreună cu un coach, le poţi scoate la lumina minţii conştiente, dezvoltându-ţi astfel nu doar o mai mare capacitate de înţelegere, ci şi noi opţiuni pe care să le poţi adopta pentru a găsi soluţii ale conflictelor interne.
În cadrul Seminarului intensiv „Gestionarea conflictelor – Imposibilul devine POSIBIL” descoperă instrumente practice care îți dezvoltă flexibilitatea mentală în rezolvarea conflictelor interne & externe. Urmează seminarul întensiv aici.
Despre conflictele exterioare, ce presupun ele şi variante de a le gestiona, voi scrie în articolul următor. Aşa că, rămâi pe fază! 😉
Până data viitoare,
BUCURIE & SUCCES!
Alina