Despre Dependenţa în Relaţii

Dependenţa în relaţii este o temă care a apărut şi apare adesea în cadrul sesiunilor mele de coaching, a workshop-urilor pe care le facilitez, dar care este însă foarte mult dezbătută şi în contexte de viaţă cotidiană, având un impact deosebit de mare în modul în care ne raportăm şi interacţionăm cu celilaţi.

Aşa cum menţionam şi într-un articol anterior, cu toţii ne dorim crearea armoniei în relaţiile noastre. Şi aici, nu mă refer doar la relaţiile de cuplu, ci la multiplele tipuri de relaţii în cadrul cărora ne manifestăm zi de zi.

În cadrul relaţiilor de cuplu însă, dinamica şi natura interacţiunii între cei doi parteneri face ca „legăturile dintre ei să fie mult mai complexe şi mult mai profunde decât în cazul oricărui alt tip de relaţie.

Relaţiile de cuplu sunt relaţiile cu cel mai mare potenţial de a crea dependenţă, depăşind chiar tipul de relaţie părinte-copil în situaţiile în care aşa-numitul „cordon ombilical” (cum mai este denumită relaţia toxică de dependenţă dezvoltată între părinte şi copil).

Atunci când intrăm într-o relaţie cu un sentiment de „lipsă”, cu un „gol” pe care avem impresia că acea relaţie ni-l va „umple”, ne folosim practic de respectiva relaţie ca de o cârje. Recunoscând astfel (fie doar şi la nivel incoştient) existenţa unui anumit nivel de dizabilitate. Şi oare ce se intâmplă când un invalid rămâne fără cârja care îl ajută să se ridice, să stea în picioare şi să se deplaseze?

Dependenţa în relaţii a fost şi tema emisiunii Woman TV by Flavia Apostol difuzată la Naşul TV în data de 2 august 2015.

Te invit să urmăreşti în continuare intervenţia mea din cadrul acestei emisiuni:

Tu cum faci să eviţi dependenţa în relaţii?

Aştept comentariile tale la finalul acestei postări.

Pe curând,

Alin

Ți-a plăcut articolul?​

Înscrie-te la newsletter și vei primi noile articole înaintea tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *