5 Paşi pentru o Minte Sănătoasă în Corp Sănătos

minte-sanatoasa-corp-sanatos

„Mens sana in corpore sano/ Minte sănătoasă în corp sănătos”

Juvenal

Celebrul  aforism al poetului roman pare a fi astăzi mai actual ca niciodată.

Dacă citeşti aceste rânduri, îţi este cu siguranţă familiară agitaţia cotidiană care produce din ce în ce mai mult  nivele de stres dintre cele mai periculoase.

Care este legătura dintre minte şi corp?

Studii efectuate de-a lungul timpului au demonstrat ceea ce anticii luau ca şi adevăr incontestabil: faptul că există o interdependenţă între mintea şi trupul nostru.

Unii specialişti numesc această interdependenţă „unitate morfo-funcţională”, ceea ce implică automat faptul că minea şi corpul se influenţeaza reciproc.

Deasemenea, s-a demonstrat şi cum fiecărei posturi corporale îi este asociată o stare psiho-emoţională.

Un exemplu foarte relevant în acest sens este postura coloanei vertebrale.

Poţi face un exerciţiu foarte elocvent pentru ceeea ce tocmai ai citit în rândurile de mai sus, şi anume:

  1. observă-ţi postura coloanei tale vertebrale într-o situaţie în care simţi o stare de tristeţe, dezamăgire, oboseală etc şi
  2. apoi fă un gest foarte simplu: îndreaptă-ţi brusc coloana vertebrală!

Ce se va întâmpla? Starea ta mentală se va modifica şi ea în mod automat

De ce este important să fii atent(ă) la semnalele corpului?

Corpul tău somatizează experienţele de viaţă stresante, astfel că tensiunile de la nivel mental şi/sau emoţional ajung să se localizeze la nivel corporal, creându-ţi un disconfort fizic sau care poate conduce chiar către o boală fizică.

Pornind de la astfel de simptome resimţite la nivelul corpului fizic, prin tehnici precum NLP (programare neuro-lingvistică) sau arheologia somatică, de exemplu, ajung să se rezolve dezechilibre care de fapt sunt determinate de aspecte din plan mental sau emoţional.

Adu-ţi aminte că ai un corp nu numai atunci când îţi este foame, sete, prea frig, prea cald sau când ai dureri etc. Fii „prezent(ă)” în propriul tău corp.

Poate te gândeşti că este greu de conceput astăzi, pentru „omul modern”, o viaţă echilibrată şi armonioasă care să aibă în vedere doar planul mental şi care ignoră planului fizic.

Cum se face atunci că procentul populaţiei supraponderale, bolile cardiace şi de nutriţie, dar şi dezechilibrele psiho-emoţionale înregistrează o creştere alarmantă?

Campaniile din ce în ce mai numeroase pentru promovarea unei alimentaţii sănătoase şi încurajarea adoptării unui program zilnic din care mişcarea fizică să nu lipsească sunt salutare şi binevenite.

Ceea ce este esenţial  însă este ca aceste campanii să îşi găsească un ecou în mintea ta şi să te determine să adopţi într-adevăr un regim de viaţă echilibrat.

Poate părea pretenţioasă această formulare (regim de viaţă echilibrat), însă consider că spre această stare nu numai că este de dorit să tinzi, ci este absolut necesar dacă îţi doreşti să fii într-adevăr sănătos/sănătoasă.

În încheiere, iată 5 paşi simpli prin care să dobândeşti mai multă armonie şi echilibru şi prin care să îmbunătăţeşti relaţia dintre mintea şi corpul tău.

Probabil ai mai auzit de multe ori aceste recomandări, şi probabil deja le aplici, caz în care te felicit şi mă bucur că ai adoptat deja un stil de viaţă în care atât mintea, cât şi corpul sunt în echilibru.

Sau poate încă nu ai dat o importanţă prea mare acestor aspecte până acum. În acest caz, te invit să reflectezi puţin asupra celor menţionate anterior. Este întotdeauna mai uşor să acţionezi decât să reacţionezi, precum este şi să previi în loc să repari. Iată ce poţi face, concret:

  1. Fii atent(ă) la corpul tău. Observă semnalele de la nivelul corpului. Fie că asta înseamnă nevoia de a consuma un anumit aliment, o stare de oboseală, senzaţia ciudată referitoare la o anumita situaţie sau o durere, de exemplu.

Practicând această atenţie, nu numai că intuiţia ta va creşte în mod surprinzător, dar vei observa şi o îmbunătăţire a vitalităţii şi a sănătăţii tale.

  1. Alege să mergi pe jos. Nu îţi spun să renunţi complet la a te deplasa cu automobilul, ci doar să te opreşti fie chiar şi pentru 5 secunde înainte de a decide să mergi cu masina şi să îţi răspunzi la întrebarea: „Cum ar fi dacă aş merge pe jos?”…

O dată ce începi să îţi pui această întrebare şi vei începe să faci la început probabil drumuri scurte, vei observa cum vei începe să dezvolţi inteligenţa corporală, găsind apoi noi modalităţi de a face mişcare.

  1. Prepară-ţi singur(ă) mâncarea acasă cel puţin 1 zi pe săptămână. Dacă eşti precum majoritatea oamenilor activi din ziua de azi, este foarte probabil că îţi trăieşti viaţa pe repede-înainte şi de multe ori, în cazul în care nu „înfuleci” ceva rapid pe drum sau în oraş, nemaiavând timp de gătit, comanzi ceva de mâncare pentru a-ţi fi livrat acasă.

Te invit ca măcar o zi pe săptămână să îţi asculţi vocea interioară şi să îţi iei timpul de a găti. Orice vrei tu, atâta timp cât îţi face plăcere 🙂 Vei fi uimit(ă) de rezultate. 😉

  1. Joacă-te. Pe masură ce cresc, oamenii „serioşi” uită parcă să se mai joace. Adultul ia locul Copilului şi grijile iau locul Bucuriei.

Aşadar, un alt pas pe care te invit să îl faci pentru a avea mai mult echilibru în viaţă este de a te juca – orice joc este binevenit, iar o activitate care să presupună activitate fizică, eventual în aer liber, cu atât mai mult. Condiţia „impusă” în acest caz este să îţi găseşti cel puţin un partener de joacă, astfel încât să existe o interacţiune socială. (N.B. Jocurile pe calculator nu se iau în considerare) 🙂

  1. Acţionează! Cu siguranţă tu ştii exact ce activităţi poţi adopta pentru a-ţi dezvolta şi menţine o minte sănătoasă şi echilibrată într-un corp sănătos şi armonios.

Practic, armonia şi sănătatea sunt sinonime. Esenţial însă este să practici acele activităţi care îţi fac plăcere şi care sunt benefice atât pentru mintea, cât şi pentru corpul tău.

Aşadar, tu ce vei face AZI pentru corpul tău?…pentru sănătatea ta?…

Pe curând,

Alina

PS: Vezi secţiunea „Programe coaching” de pe site pentru a găsi mai multe informaţii despre ce poţi face concret pentru a dobândi mai mult echilibru şi armonie în viaţa ta.

JOY of LIFE este un asemenea program. Mai multe detalii găseşti AICI

Sursa foto:

Distribuie prietenilor

Ți-a plăcut articolul?

Înscrie-te la newsletter și vei primi noile articole înaintea tuturor.

Acest formular prelucrează date cu caracter personal. Vezi Politica de confidențialitate.

Lasă un răspuns

Close Menu
×
×

Cart