Când nefericirea e un prilej…

Cine oare nu își dorește să fie fericit(ă)?…Și cine ar vrea să fie nefericit(ă)?…

În „goana” după fericire, câți dintre noi se pot opri să înțeleagă rolul pe care îl are nefericirea în viața fiecăruia?…

În era „gândirii pozitive”, pare că nefericirea e precum un animal de pradă care te pândește la fiecare pas și așteaptă să faci chiar și cea mai mică mișcare greșită pentru a se putea năpusti cu putere asupra ta…

nefericirea-ca-prilej-Joy4Succes
Photo by Chris Barbalis on Unsplash

Dar probabil ai citit deja mai multe cărți, articole, ai urmărit materiale video și ai paticipat la conferințe care ți-au prezentat avantajele unei gândiri pozitive și cum îți poți cultiva această gândire.

Acest articol este însă despre nefericire.

În continuare, găsești 8 caractersitici ale nefericirii care te vor ajuta să treci dincolo de clișeele legate de nefericire.
Și, odată ce vei cunoaște aceste trăsături, nu vei mai percepe nefericirea așa cum o făceai înainte.

În plus, îți prezint și câte o alternativă pe care să o ai în vedere în momentele când te întâlnești cu situații în care poți trăi starea de nefericire.

1. Nefericirea este relativă.
Atunci când simți că ești nefericit(ă), se întâmplă pentru că dorești ca „ceva” să fie altfel de cum este în prezent.

Fie că este vorba de sănătate, bani, relații, carieră, statut social, etc., în mintea ta ți-ai creat un scenariu care nu se manifestă în plan concret.

Alternativă: Nu te crampona în anumite scenarii și așteptări pe care ți le creezi referitoare la anumite situații de viață. Fă un pas în spate, detașează-te puțin și vezi filmul acelei situații dintr-o poziție neutră. Vei vedea cum vor apărea noi soluții la ceea ce tu credeai că părea o situație fără ieșire.

2. Nefericirea e subiectivă (personală).
Fiecare dintre noi percepe starea de nefericire în mod specific, diferit de oricare altă persoană. Atât intensitatea, cât și modalitatea în care nefericirea este resimțită de tine la nivel fizic, mental, emoțional, relațional etc, este complet diferită de ce poate resimți oricare altă persoană. În plus, ceea ce ție îți poate genera o mare nefericire, pentru altcineva, poate trece ca un eveniment total lipsit de relevanță.

Alternativă: Cunoaște-te pe tine însuți/însăți. Cunoaște-ți valorile personale și reacțiile pe care le ai atunci când aceste valori îți sunt încălcate.
Deși subiectul valorilor personale este extrem de important pentru a avea o viață împlinită, prea puțini îi dau atenția cuvenită.

Îți vei putea identifica propriile valori personale și vei putea descoperi cauzele stărilor de nefericire din viața ta aici. Și totodată vei învăța și cum să gestionezi în mod constructiv astfel de stări.

3. Nefericirea nu este transferabilă.
Nu îți poți trasfera propria nefericire către alții. Nu ai cum să îi faci să simtă ce simți tu și în felul acesta să crezi că te eliberezi pe tine. Într-adevăr, ceilalți pot empatiza cu tine sau îi poți determina să își schimbe starea de spirit. Însă asta nu te va face pe tine să rezolvi situația în vreun fel și să înlături propria nefericire.

Alternativă: Renunță să mai „pasezi” nefericirea ta și să o transmiți altora. Recunoaște-ți ce simți și răspundeți la întrebarea:

„Ce îmi doresc în schimb și ce e nevoie să fac pentru asta?…”

4. Nefericirea este o alegere pe care o faci.
Oricât de greu ți se poate părea să crezi asta, este la fel de ușor să te simți nefericit(ă), pe cât este să te simți fericit(ă).

Alternativă: Atunci când resimți o stare de nefericire, întreabă-te:

„Asta este ceea ce vreau să simt cu adevărat?…”

Indiferent care va fi răspunsul, vei înțelege că și nefericirea este o alegere.
Iar dacă vei vrea să alegi altceva sau să înveți să faci alegerile potrivite pentru tine, acum ai la dispoziție tot sprijinul necesar pentru a face asta.

5. Nimeni nu te poate face nefericit(ă).
Tocmai pentru că nefericirea este relativă și subiectivă, atunci când ai impresia că alte persoane sunt responsabile pentru starea ta de nefericire, te găsești într-o perspectivă eronată.

Fiecare gândește, simte și acționează în funcție de propriile sale repere. Iar orice persoană adultă este pe deplin responsabilă de trăirile și sentimentele sale.

Alternativă: Încetează să îi găsești pe alții vinovați pentru starea ta de nefericire. Ca adult, chiar dacă ceilalți nu se conformează 100% scenariului dorit de tine, ai nevoie să îți dezvolți abilitatea de a înțelege că influența pe care o au aceștia asupra ta este aceea pe care TU o stabilești, nimeni altcineva.

6. Banii nu te tratează de nefericire.
De multe ori, pentru multe persoane, există mirajul prosperității și cred că dacă vor avea la un moment dat „suficienți„ bani, atunci nu vor mai fi nefericiți. În viața reală însă, lucrurile stau cu totul altfel. Studii și cercetări făcute în acest sens au concluzii foarte diferite față de această convingere pe care mulți o au.

Alternativă: Concentrează-te pe bunăstarea materială, însă fără a ignora și celelalte aspecte importante din viața ta (ex. familie, prieteni, sănătate, împlinire și evoluție personală, etc.). În caz contrar, riști să intri într-o buclă în care vei găsi în lipsa/„insuficiența” banilor un țap ispășitor pentru nefericirea ta.

„Lipsa resurselor de bază, a resurselor materiale, contribuie la nefericire, dar creșterea resurselor materiale nu duce la creșterea fericirii.”

Mihaly Csikszentmihalyi

7. Nefericirea nu se împărtășește.
Am întâlnit deseori persoane care atunci când se simt nefericite caută să se „descarce” vorbind cu un prieten(ă), coleg(ă), membru al familiei etc și, uneori, solicitând suportul unui specialist (terapeut, coach, mentor etc.). Toate aceste persoane pot reprezenta un real sprijin însă doar în măsura în care cei care apelează la ele vor să și schimbe ceva, și nu caută doar un umăr pe care să (se) plângă.

Alternativă: Atunci când simți nevoa să vorbești cu cineva despre starea ta de nefericire, fă-o cu intenția de a schimba ceva în atitudinea ta și cu dorința de a și acționa în mod concret pentru a genera acea schimbare.

8. Nefericirea se învață. Dar se și dezvață.
Mediul în care trăiești ajunge să îți influențeze și felul în care gândești. Mai concret, atunci când petreci foarte mult timp înconjurat(ă) de persoane care sunt nemulțumite, frustrate, bârfitoare, agresive, nefericite etc, subconștientul tău începe să devină din ce în ce mai receptiv la stimuli care îți pot induce în mod automat astfel de stări, inclusiv nefericire.

Alternativă: Atunci când îți dai seama că te găsești într-un astfel de mediu, este recomandabil să faci o schimbare și să te muți într-un mediu mai prietenos și suportiv.
Dacă însă acest lucru, din diferite motive, nu este posibil, te poți educa și îți poți crea anumite abilități prin care să dezvolți „imunitate” față de astfel de influențe, și tu să trăiești viața pe care ți-o dorești cu adevărat, cu bucurie și încredere în sine.
Unelte concrete pentru a-ți dezvolta astfel de abilități ai la dispoziție și aici.

Pentru tine care este cel mai mare motiv de nefericire acum?…

Vrei să găsești o soluție reală pentru această situație?…

Împărtășește-mi într-un comentariu experiența ta pe această temă și hai să tranformăm experiențele „nefericite” în resurse pentru dezvoltare.

Pe curând,
Alina

Distribuie prietenilor

Ți-a plăcut articolul?

Înscrie-te la newsletter și vei primi noile articole înaintea tuturor.

Acest formular prelucrează date cu caracter personal. Vezi Politica de confidențialitate.

Acest articol are 2 comentarii

  1. ALEXIA

    Buna , ai un rticol foarte frumos . Iti doresc un weekend minunat sa fii sanatoasa ,iubita si fericita .

    1. alina

      Bună Alexia, mă bucur că ai găsit articolul intersant și util. Mulțumesc pentru aprecieri și urări! Weekend minunat și ție și numai bine! 🙂

Lasă un răspuns