Poți să-ți imaginezi cum ar fi să trăiești o viață fără regrete?…
Poate chiar acum îți vine în minte gândul „Dar eu nu am regrete…” În acest caz, te felicit sincer. BRAVO!
Însă dacă te gândești fie și pentru o secundă că o viață fără regrete este (absolut) imposibilă, te invit să îți iei câteva clipe din timpul tău și să parcurgi aceste rânduri.
Și ca să îți fie mai ușor să parcurgi și să asimilezi informația prezentată, îți propun chiar să îți iei ca interval de referință o perioadă de timp mai scurtă.
Poți să alegi acum să te gândești la un an, o lună sau chiar o zi. Principiul este același, așa că îți recomand să ai în vedere acel interval care este acum cel mai relevant pentru tine.
Iată în continuare ce este necesar să ai în vedere când vrei să trăiești o viață fără regrete.
În primul rând, este important să îți clarifici cum apar regretele în viața ta.
De obicei, regretele își fac apariția „post-factum” – adică după ce o anumită situație s-a întâmplat deja sau după ce o situație nu mai poate fi schimbată (total sau parțial).
De exemplu: „Mi-aș fi dorit să îmi serbez aniversarea de 28 de ani la Paris.”, „Aș fi vrut să petrec mai mut timp cu copii când erau mici.”, „Îmi pare rău că nu am continuat acea relație”, etc.
De ce se întâmplă ca asemenea regrete să apară în viața ta?
Iată câteva dintre cele mai des întâlnite (posibile) motive:
- Nu ai știut foarte bine ce vrei cu adevărat. Adică nu ți-ai clarificat ce este important pentru tine pe termen lung.
- Chiar dacă ai știut ce este important pentru tine, nu ai acționat în consecință. Poate pentru că nu ai avut suficient curaj, nu te-ai simțit pregătit(ă), ai preferat confortul aparent al situației pe care deja o trăiai, te-ai lăsat convins(ă) de ceilalți să nu acționezi, etc.
- Ți-a fost teamă să nu îți distrugi visul. Este aparent paradoxal. Însă, uneori, în mod aproape inexplicabil, te oprești fix în momentul în care ai toate șansele să reușești. Asemeni personajului din Alchimistul – proprietarul de magazin al cărui vis era să ajungă la Mecca, dar care, deși avea tot ce îi era necesar, nu pleca niciodată din magazinul său, îngrozit că dacă și-ar realiza visul, viața lui nu ar mai avea niciun sens ulterior.
Nu te poți întoarce să schimbi începutul, însă poți să începi acolo unde ești și să schimbi finalul.
C.S. Lewis
Pentru a trăi în continuare fără regrete, e nevoie să urmezi 2 strategii cheie:
- Fă pace cu ceea ce a fost și
- Construiește-ți un mod de a fi și a acționa care să te reprezinte în totalitate – îți stabilești ierarhia valorilor și a priorităților personale – acorzi importanța cuvenită fiecărui aspect din viața ta și pășești cu încredere într-o nouă etapă. O etapă în care regretele sunt o amintire și o lecții de viață – lecții dureroase pe care alegi în continuare să le înlocuiești cu experiențe care îți deschid noi posibilități de a te bucura de viață. Experiențe care te îmbogățesc ca OM.
Drumul acesta nu este însă întotdeauna ușor și adesea provocările pot fi descurajante. Așa se întâmplă când vrei să faci ceva nou, să schimbi în mod semnificativ felul în care faci lucrurile.
Însă te asigur de întreg sprijinul meu. Aici găsești câteva dintre modalitățile prin care te pot susține pentru ca să trăiești o viață fără regrete.
Iar în încheierea acestui articol, te invit să reflectezi la 2 teme esențiale pentru fericirea ta:
- Ce ar însemna pentru tine o viață fără regrete?…
- Ce ești dispus(ă) să faci pentru a trăi o astfel de viață?…
Sursa foto: Faye Cornish on Unsplash