Încrederea în Sine şi construirea de Relaţii Armonioase

incredere-in-sine-relatii-armonioasePoţi avea încredere într-o altă persoană fără să ai (suficientă) încredere în tine?

În ce măsură o încredere în sine scăzută îţi poate influenţa calitatea relaţiilor cu cei din jurul tău?

Sunt persoane în faţa cărora te simţi parcă „paralizat(ă)”? Parcă îţi pierzi cuvintele şi ţi se pare că au cumva o „aură” de care nu te poţi apropia? Cum poţi să stabileşti o relaţie cu o astfel de persoană?

În fiecare zi interacţionăm şi stabilim relaţii de diferite tipuri cu persoane pe care le cunoaştem mai mult sau mai puţin, persoane pe care le valorizăm mai mult sau mai puţin şi despre care avem sau ne creăm o anumită părere.

În funcţie de nivelul la care ne percepem când ne raportăm la o anumită persoană, putem identifica 3 situaţii, şi anume:

  1. Inferioritate
  2. Superioritate
  3. Egalitate

Tu unde te poziţionezi în majoritatea situaţiilor când interacţionezi cu alte persoane?

În funcţie de ce anume te poziţionezi diferit?

Care sunt acele elemente care te deternimă să te poziţionezi la un nivel inferior sau superior?

Atunci când facem comparaţii între noi şi o altă persoană, practic începem să judecăm persoana respectivă şi implicit, să ne judecăm şi pe noi înşine. Intrăm astfel într-un joc al minţii şi pierdem posibilitatea unei interacţiuni autentice cu cei din jurul nostru.

Iată 2 lucruri extrem de simple pe care le poţi schimba atunci când interacţionezi cu cineva şi care nu numai că te vor face să te simţi şi mai încrezător, dar totodată vor contribui şi la armonizarea relaţiilor tale cu cei din jur:

1. Observă detaşat persoana cu care interacţionezi.

Observ-o fără să o judeci, fără să o etichetezi, fără să te poziţionezi pe un nivel superior sau inferior. Dacă îţi apare în minte un gând care „analizează” persoana respectivă şi mai ales te analizează pe tine în raport cu ea, pur şi simplu observă-ţi acel gând, lasă-l să treacă şi apoi inspiră şi respiră adânc de 2-3 ori. Apoi priveşte din nou cu atenţie acea persoană. Te asigur că vei avea deja o altă percepţie asupra relaţiei dintre voi.

2. Fă-i un compliment.

A aprecia ceva la o persoană şi a-i face cunoscut acest lucru este un CADOU pe care i-l dăruieşti şi pe care îl primeşti şi tu în acelaşi timp.

Această metodă este foarte indicată, de exemplu, pentru situaţiile în care este nevoie sau vrei să interacţionezi cu o persoană care te intimidează sau care ţi se poate părea chiar ostilă. Imediat ce îi faci cuiva un compliment (o apreciere sinceră şi autentică referitoare la adresa persoanei respective), vei observa că atât starea ta, cât şi starea persoanei respective va căpăta un plus de energie pozitivă, iar interacţiunea şi relaţia voastră va fi mai plăcută, benefică şi armonioasă.

În funcție de momentul și de situația specifică de viață în care te găsești, iată cum te pot susține să îți sporești încrederea în tine și să creezi relații armonioase cu ceilalți. Vezi informațiile detaliate aici.

Până data viitoare,

BUCURIE & SUCCES!

Pe curând,

Alina

Sursa foto:

Ți-a plăcut articolul?​

Înscrie-te la newsletter și vei primi noile articole înaintea tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *