Care este realitatea ta?…sau „Harta nu e teritoriul…”

realitatea-harta-teritoriuTe-ai întâlnit cu situaţii în care ţi se părea că realitatea ta este diferită de realitatea celorlaţi?…

Te-ai gândit vreodată ce anume facem noi, oamenii, concret atunci când percepem realitatea care ne înconjoară?…

Ce înseamnă să fii „ancorat în realitate”?…

Iată doar câteva întrebări care se referă la modul cum percepem realitatea.

Tu ce crezi: realitatea…TA este obiectivă… sau poate… subiectivă…sau…cum altfel ar mai putea fi?…

Probabil chiar acum, citind aceste rânduri, îţi vine în minte şi o altă întrebare: este real ceea ce este în jurul meu sau… ceea ce percep eu că este în jurul meu?

Percepem lumea prin intermediul celor 5 simţuri (VAKOG – văz, auz, kinestezic, olfactiv, gustativ)

Însă de asemenea, percepem lumea şi prin intermediul credinţelor şi experienţelor noastre trecute. Acestea funcţionează asemenea unor filtre.

Practic, ceea ce ajunge la tine prin aceste filtre este precum o hartă (ceea ce percepi) şi care constituie o reprezentare a unui teritoriu (ceea ce este).

Cu siguranţă ai auzit expresii precum: „ a vedea viaţa prin ochelari cu lentile roz”, „a avea ochelari de cal”(care limitează de fapt câmpul vizual) sau „cele mai mari secrete sunt ascunse în locurile cele mai vizibile”, etc.

Deasemenea, îţi este cunoscută povestea paharului jumătate plin sau jumătate gol. Aceasta este iarăşi relevantă pentru felul în care percepi o anumită situaţie.

Tu ce obeservi mai întâi? Ceea ce este sau ceea ce ţi-ai dori să fie şi (încă) nu este? Jumătatea plină sau jumătatea goală a paharului?…

Fiecare persoană este unică. Fiecare percepe lumea exterioară prin propriile simţuri, percum şi prin propriile filtre. Acest lucru este valabil şi pentru ceea ce se petrece în interior, cu reprezentările interne, gândurile, emoţiile, sentimentele fiecăruia. Toate acestea influenţează nu numai calitatea vieţii, dar şi calitatea relaţiilor cu ceilalţi şi se reflectă în cel mai evident mod în felul în care comunicăm.

Un lucru este cert: NU POŢI SĂ NU COMUNICI!

Această certitudine este validată de expresia foarte des întâlnită că „şi tăcerea este un răspuns”… 🙂

Tocmai percepţia individuală diferită a realităţii (exterioare şi interioare) este o provocare în procesul comunicării cu ceilalţi. Sincopele în felul în care reuşeşti să îţi faci cunoscută propria „hartă” şi totodată să înţelegi „hărţile” celorlalţi generează tensiuni şi situaţii conflictuale.

Din acest motiv, a deveni conştient(ă) de propria hartă şi a accepta că cei cu care interacţionăm au fiecare propria sa hartă este primul pas către o comunicare armonioasă şi înţelegere în relaţii.

Tu cum reacţionezi în situaţiile în care cei cu care interacţionezi au păreri diferite de ale tale?

În ce măsură ţii cont de argumentele celorlalţi atunci când îţi susţii propriile puncte de vedere?

Cum abordezi un conflict? Mergi până în pânzele albe indiferent de riscuri?… Cedezi în favoarea celorlaţi pentru a evita situaţia conflictuală?… Sau crezi că există şi alte variante pentru a găsi soluţii?…

Iată o metodă foarte simplă, însă extrem de eficientă pentru a gestiona un conflict, respectiv o situaţie în care sesizezi că există diferenţe între „realitatea ta” şi „realitatea” unei alte persoane:

  1. Stabileşte care este poziţia ta în situaţia respectivă (Ce vrei să obţii? Cum transmiţi celuilalt ceea ce vrei? De ce este important pentru tine? Ce anume nu poţi accepta? Ce te împiedică să fii de acord cu celălalt?)
  2. Constată care este poziţia celeilalte persoane (Ce vrea să obţină? De ce este important pentru el/ea? Ce anume nu poate accepta? Ce anume îl/o împiedică să fie de acord cu tine?) – o modalitate prin care poţi afla aceste informaţii este să întrebi.
  3. Detaşează-te puţin şi observă cele 2 poziţii dintr-un punct neutru. (Ce altceva mai identifici în acest punct referitor la situaţia respectivă? Ce altceva se poate face, astfel încât atât nevoile tale, cât şi ale celeilalte persoane să fie împlinite?)
  4. Foloseşte toate aceste noi informaţii şi adaptează-ţi mesajul astfel încât acesta să îţi satisfacă propriile nevoi şi totodată să vină în întâmpinarea nevoilor celeilalte persoane. Această abordare va permite lărgirea spaţiului de comunicare şi soluţionarea situaţiei.

Comunicarea este un proces dinamic. Atunci când ajungi într-un punct de conflict, ai nevoie de un nivel mai înalt de conştiezare a situaţiei care să îţi permită soluţionarea acestuia. Iar aici înţelegerea diferitelor „realităţi” (a ta vs. a celeilalte persoane) este esenţială.

Vrei să afli mai multe instrumente concrete prin care să soluţionezi situaţiile conflictuale?

Vrei să îi înţelegi mai bine pe cei cu care interacţionezi şi să comunici „pe limba lor”?

Îţi doreşti să transmiţi celorlalţi propriile tale nevoi şi dorinţe astfel încât aceştia să te înţeleagă?

„Gestionarea conflictelor – Imposibilul devine Posibil” este un seminar care îţi va transforma percepţia asupra situaţiilor conflictuale şi în urma căruia capacitatea ta de a comunica va ajunge la următorul nivel. Detalii AICI!

Te aştept cu drag,

Alina

PS – Pentru că în cadul seminarului vei lucra pe cazuri concrete, pentru a obţine maximum de beneficii din participarea la acest seminar, îţi recomand să identifici cel puţin o situaţie punctuală în care vrei să dobândeşti o mai mare conştientizare şi în care vrei ca nivelul de comunicare să se armonizeze.

Ți-a plăcut articolul?​

Înscrie-te la newsletter și vei primi noile articole înaintea tuturor.

Împărtășește articolul cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *