Probabil te întrebi de ce am ales să scriu tocmai despre narcisism. Mai exact, despre iubire de sine și narcisism…

Ei bine, principalul motiv este acela că am întâlnit în rândul celor cu care lucrez, persoane care aveau anumite rețineri în a-și cultiva și exprima iubirea de sine, de teamă ca nu cumva să ”cadă”, iar atitudinea lor să fie o exprimare a narcisismului, și nu a iubirii de sine autentice.
Despre iubirea de sine am mai scris acum ceva vreme și aceasta a fost și tema unuia dintre webinariile Joy4Success.
Deși pentru mulți iubirea de sine este identică în proporție de 100% cu încrederea în sine, a învăța să te iubești și a-ți manifesta constant această iubire de sine presupune mai întâi să te cunoști pe tine, să te accepți și de asemenea să devii conștient(ă) de potențialul tău unic pe care îl ai de exprimat în lume.
Resurse despre cum poți să îți crești încrederea în sine găsești aici sau aici.
Și totuși, cum faci diferența între narcisism și iubire de sine?…
Și, mai ales, se poate transforma iubirea de sine într-o formă de narcisism sau cele două trăiri sunt atât de clar delimitate, încât poți simți fie una, fie cealaltă?…
Cele 2 trăiri sunt la fel de fluide, însă tu poți accesa mai ușor sau mai des una dintre ele, în funcție de cât de conștient(ă) ești de stările tale interioare și cât de bine te cunoști tu pe tine.
Pentru a-ți fi mai ușor să faci diferența între iubirea de sine și narcisism, iată câteva elemente care să te ajute:
1. Atitudinea față de propria persoană
Iubire de sine: Te apreciezi pentru ceea ce ești, ești conștient(ă) atât de calitățile tale, cât și de lucrurile pe care le mai poți îmbunătăți. Consideri că meriți aprecierea și iubirea pe care ceilalți ți-o oferă.
Narcisism: Îți supraevaluezi calitățile și îți subevaluezi lucrurile pe care le ai de îmbunătățit. Pe unele le amplifici cu un telescop, iar pe celelalte le privești în jos, de pe vârful Everest. 🙂
2. Atitudinea față de ceilalți
Iubire de sine: Ai o atitudine degajată față de ceilalți, te exprimi autentic, cu multă naturalețe și optimism. Oferi încurajări și sprijin celor care au nevoie de susținere din partea ta, fără însă a fi intruziv(ă).
Narcisism: Simți nevoia de a-ți impune punctul de vedere în fața celorlalți, fără a considera că poți primi din partea lor un aport care să îți îmbunătățească propria performanță. Te consideri atotștiutor(atotștiutoare).
3. Toleranța
Iubire de sine: Ești tolerant(ă) față de tine și față de ceilalți, fără însă a deveni ignorant(ă) sau delăsător(delăsătoare)
Narcisism: Nu manifești toleranță față de ceilalți și nu consideri că ai ceva de tolerat la tine, pentru că ești perfect(ă).
4. Agresivitatea
Iubire de sine: Nu resimți și nici nu manifești agresivitate față de tine sau de ceilalți.
Narcisism: Ești agresiv cu cei din jur, mai ales dacă ai impresia că nu îți arată suficientă apreciere sau dacă își exprimă o părere critică la adresa ta.
5. Acceptarea
Iubire de sine: Ești deschis(ă) către acceptare și alegi să privești cu seninătate și eventuale aspecte ale personalității sau vieții care, cel puțin la o primă vedere, sunt supărătoare sau neplăcute.
Narcisism: Refuzi să accepți ceea ce nu este conform cu normele și regulile tale de viață, uneori până la a nega evidențele.
6. Spațiul personal
Iubire de sine: Ai un spațiu personal pe care îl respecți și totodată respecți spațiul personal al celorlalți. Nu ești intruziv(ă), însă te apropii cu ușurință și naturalețe de alte persoane, atunci când simți că este potrivit.
Narcisism: Spațiul tău personal este exagerat și nu ții cont de spațiul personal al celorlalți. De fapt, acest aspect nici nu reprezintă vreun interes pentru tine, întrucât egocentrismul tău este dominant în toate interacțiunile tale.
7. Nevoia de a avea dreptate
Iubire de sine: Îți susții punctele de vedere cu argumente pertinente, cu detașare, însă în mod autentic și fără patimă.
Narcisism: Doar tu ai întotdeauna dreptate. Dacă cineva susține o opinie diferită de a ta, atunci greșește.
8. Aprecierea
Iubire de sine: Manifești apreciere atât față de tine, cât și față de ceilalți, fără a exacerba și hiperboliza în mod nesincer anumite calități sau trăsături.
Narcisism: Apreciezi doar propriile calități și pe cei care ți le laudă și le preamăresc.
Lipsa iubirii de sine poate atrage după sine experiențe de viață neplăcute, tristețe, neîmpliniri și decepții.
Și pentru că o viață împlinită presupune să poți exprima în mod cât mai armonios iubirea de sine pe care o simți la nivel interior, ai acum la dispoziție programul experiențial Bucuria de A Fi TU care te ajută să faci acele schimbări de care ai nevoie pentru a te bucura de viața pe care să o trăiești cu iubire de sine și de ceilalți.
Vezi aici cum poți să participi la programul experiențial Bucuria de A Fi TUși ce beneficii obții.
Bucurie & Succes!
Pe curând,
Alina