Tipare mentale şi Încrederea în Sine scăzută

tipare-mentale-increderea-in-sine-scazutaCând te-ai simţit ultima oară lipsit(ă) de resurse sau ai avut impresia că nu ai suficient curaj pentru a acţiona într-o anumită situaţie?

Ţi se pare că alţii îţi sunt superiori şi că sunt capabili să facă lucruri la care tu nici nu îndrăzneşti să visezi?

Auzi adesea o voce interioară care îţi spune că mai bine renunţi să mai visezi „la cai verzi pe pereţi” pentru că nu poţi ajunge niciodată acolo încotro visul tău te-ar îndrepta?

Fiecare dintre noi percepem atât mediul înconjurător (lumea exterioară), cât şi propriile gânduri, emoţii, sentimente (lumea interioară) în mod subiectiv, pe baza unor aşa-numite „filtre ale realităţii”.

Bazele acestor filtre au început să fie puse încă din primele clipe de viaţă, majoritatea avându-şi originea în perioada de „Imprinting” (copilăria mică, 0-2 ani), perioadă în care, copil fiind, ai preluat ca „adevăr absolut” toate elementele determinate de interacţiunea ta atât cu mediul, cât şi cu persoanele din jurul tău.

Ulterior, pe măsura trecerii timpului, aceste filtre s-au dezvoltat, formându-se anumite tipare mentale care au căpătat o consistenţă din ce în ce mai mare, pe măsură ce o experienţă fie a confirmat un tipar care începuse deja să se formeze, fie convergea către un tipar pre-existent.

De exemplu, dacă la un moment dat unui copil i s-a spus de către un părinte că dacă nu ia premiul întâi la o anume întrecere, nu este un copil suficient de bun, este foarte posibil ca acel copil să îşi dezvolte ulterior o imagine de sine defectuoasă sau poate chiar un sentiment de vinovăţie care i se va valida ori de câte ori va participa la o competiţie şi chiar dacă va lua un premiu, însă nu premiul I.

Aceste tipare mentale sunt menţinute şi întărite de trasee neuronale.

Totuşi, cercetări întreprinse în ultimii ani au stabilit foarte clar că prin intermediul procesului de neuroplasticitate, aceste tipare mentale, respectiv aceste trasee neuronale se pot modifica.

Este aceasta o veste bună sau una foarte bună? 🙂

Cum se poate face concret acest lucru?

Există diverse metode prin care putem modifica tiparele mentale, printre care programarea neuro-lingvistică (NLP) se identifică drept fiind una dintre cele mai eficiente. În continuare, îţi voi prezenta o metodă constând în 3 paşi simpli, la îndemâna oricui. Poţi aplica această metodă oricât de des vrei sau consideri necesar, fără nicio constrângere exterioară.

Iată care sunt cei 3 paşi:

1. Observă.

Începe prin a-ţi identifica propriile tipare mentale, propriile convingeri. Mai ales atunci când ţi se întâmplă să nu faci ceva ce ţi-ai dori sau să crezi că „nu poţi să…”, „nu eşti suficient de…”, „lucrul X nu îţi iese niciodată…”, „de fiecare dată eşuezi…” etc.

Identifică-ţi propriile tipare mentale, propriile convingeri şi observă-le. Poţi să ţi le şi notezi. Ajută şi dinamizează mult procesul de transformare ulterioară a lor.

Detaşează-te de ele şi pur şi simplu observă-le. Au formă de gânduri… sentimente… emoţii.. cuvinte care se repată în mintea ta…În ce măsură te ajută?…În ce măsură te limitează?…

Vrei să schimbi tiparele mentale care te limitează?

2. Alege să schimbi.

O dată ce ai identificat şi ai analizat din poziţia de observator acele tipare limitative, care nu te susţin să fii aşa cum îţi doreşti sau să faci ceea ce îţi doreşti cu adevărat, POŢI ALEGE SĂ SCHIMBI.

De exemplu, dacă ai identificat ca şi tipar mental convingerea că „Nu pot ţine dietă”, sau „Banii sunt murdari” sau „Nu pot avea succes decât făcând compromisuri”….sau orice alt tipar…poţi să îl înlocuieşti cu un altul, pe care TU îl alegi, astfel încât să te susţină în evoluţia ta.

Astfel de exemple pot fi: „Mănânc ceea ce îmi place şi este benefic pentru sănătatea mea” sau…”Banii sunt o recompensă pentru contribuţia pe care o aduc în vieţile celorlalţi” sau…”Cu cât voi construi relaţii mai armonioase cu cei din jur, cu atât mă voi bucura mai mult de succes”…etc.

3. Repetă paşii 1 şi 2 şi transformă aceste acţiuni într-un obicei.

Pentru ca noile tipare mentale să se dezvolte şi să capete consistenţa şi puterea de a le înlocui pe cele vechi, e nevoie de exerciţiu.

Dacă ne imaginăm de exemplu, vechile tipare mentale ca pe nişte autostrăzi pe care ai circulat intens ani de-a rândul „pe pilot automat” şi pe care le ştiai pe de rost, atunci noile tipare vor apărea iniţial ca nişte poteci pe care abia le zăreşti, pentru ca mai apoi, pe măsură ce vei începe să circuli pe ele din ce în ce mai des, ele vor începe să se bătătorească, să se lărgească, pentru ca ulterior să se poată moderniza, oferindu-ţi plăcerea şi bucuria de a călători pe ele, bucurându-te atât de priveliştea pitorească, cât şi de atingerea unei destinaţii de vis 😉

Eficienţa metodei descrise mai sus depinde în mod direct de angajamentul şi disponibilitatea ta de a-ţi schimba propriile tipare mentale. Aceste tipare te limitează, îţi blochează evoluţia personală şi chiar starea de bine şi încredearea în sine.

Dacă vrei să îți crești încredea în sine,  să transformi tiparele mentale învechite și să trăiești viața pe care ți-o dorești, iată aici cum te pot ajuta.

Programează o sesiune introductivă aici.

Pe curând,

Alina

Sursa foto:

Ți-a plăcut articolul?​

Înscrie-te la newsletter și vei primi noile articole înaintea tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *