5 Motive pentru care (încă) nu ai ce îţi doreşti

În fiecare zi, prin mintea şi sufletul tău se perindă nenumărate dorinţe, aspiraţii, visuri

Unele sunt pasagere, pe altele ţi le aminteşti din când în când, în timp ce altele sunt statornice…

Unele sălăşluiesc poate cu tine timp atât de îndelungat, încât începi să dezvolţi chiar un anumit tip de ataşament faţă de ele…

Fie că este vorba de carieră, bunăstare materială, viaţă de cuplu, relaţionare socială sau orice alt domeniu important de viaţă, există situaţii când deşi îţi doreşti ceva foarte tare, la un moment dat  ajungi să simţi că te învârţi în cerc, fără să poţi să manifeşti în viaţa ta aspiraţiile tale interioare*.

motive-pentru-care-nu-ai-ce-ti-doresti

De ce (încă) nu ai ce îţi doreşti cu adevărat?…

*Notă: Acest articol este pentru tine dacă sunt lucruri pe care ţi le doreşti şi încă nu ştii de ce nu le ai deja, precum şi dacă vrei să ştii ce poţi face diferit de acum înainte pentru a ajunge la rezultatele dorite. Dacă ai deja tot ce ţi-ai putea dori vreodată, atunci probabil acest articol nu îţi va oferi foarte multe noutăţi fată de ceea ce deja ştii 🙂

Ei bine, iată mai jos principalele 5 motive pentru care (încă) nu ai ce îţi doreşti:

  1. Nu ştii exact ce îţi doreşti

Atunci când dorinţele tale sunt neclare, creezi  confuzie în mintea ta şi totodată „emoţii amestecate” (mixed emotions). Şi atâta timp când această confuzie persistă, cum crezi că îţi vei putea îndeplini dorinţele, dacă nu ştii de fapt ce îţi doreşti?…

Şi atunci, te vei găsi şi tu într-o situaţie asemeni lui Alice în Ţara Minunilor.

La o răscruce de drumuri, Alice se întâlni cu pisica de Cheshire:

“ – Îmi poți spune, te rog pe unde să o iau ?” întrebă Alice.
“ – Asta depinde în mare măsură de locul unde vrei să ajungi.” răspunde pisica.
“ – Nu prea știu unde vreau să ajung” spuse fata.
“ – Atunci nu contează în ce direcție o apuci.” răspunse pisica.
“ – Dacă nu știi încotro mergi, orice drum te va duce într-acolo.”

(fragment din “Alice în Ţara Minunilor” de Lewis Carroll)

Despre cum să îţi exprimi cât mai explicit intenţiile şi cum să le transformi în obiective pe care să le realizezi 100% am mai vorbit (scris).

O altă formă sub care se poate manifesta confuzia ta referitoare la ceea ce îţi doreşti este că te răzgândeşti la intervale relativ scurte de timp în privinţa aspiraţiilor tale.

De exemplu, nu poţi obţine un post ierarhic superior în compania în care lucrezi dacă astăzi îţi doreşti acest lucru, iar săptămâna viitoare te gândeşti să pleci din companie şi să schimbi domeniul de activitate.

De aceea, ca să exprumi cât mai clar ceea ce îţi doreşti, asigură-te că îţi iei răgazul necesar pentru a analiza sub toate aspectele enunţul, astfel încât să fie relevant 100% pentru tine. În această etapă, sprijinul unui coach profesionist îţi poate fi extrem de util pentru a economisi timp şi a te concentra pe ceea ce este cu adevărat important pentru tine.

  1. Nu îndeplineşti condiţiile (incl. energie, emoţii, plan mental, etc)

Când mă refer la „condiţii”, vreau să le percepi mai degrabă ca pe ceva similar descrierii cerinţelor dintr-o fişă a postului.

Aşadar, poţi obţine „postul” (realiza obiectivul), atâta timp cât îndeplineşti condiţiile.

Iar îndeplinirea acestor condiţii ţine exclusiv de tine, de cât de deteriminat(ă) eşti şi cât de mult îţi doreşti să transformi în realitate tangibilă aspiraţiile tale.

De exemplu, pentru a promova de la o poziţie de Area Sales Manager (Director de Zonă) la Regional Manager sau Country Manager, pe lângă cunoştinţele în domeniul vânzărilor, este necesar ca şi la nivel interior, mentalitatea şi starea ta emoţională să susţină o astfel de schimbare.

Dacă în mintea ta se strecoară gânduri precum „este o pălărie prea mare pentru mine”, „nu pot gestiona o asemenea răspundere”, „asta înseamnă să îmi neglijez familia pentru că voi fi mai tot timpul pe drumuri…” etc., atunci ceea ce vei face de fapt va fi să te sabotezi singur(ă) şi sigur.

Ce poţi face în schimb (după ce ai stabilit clar ceea ce îţi doreşti) este să îţi aliniezi nivelul de energie, starea mentală şi emoţională cu nivelul la care doreşti să ajungi.

 Iar cel mai la îndemână mod de a face acest lucru este să te porţi „ca şi cum” – ca şi cum deja ai fi ajuns acolo unde ţi-ai propus – adoptă atitudinea, postura, comportamentul, modul de gândire şi starea ca şi cum ai obţinut deja postul/ rezultatul la care aspiri.

  1. Este ceva ce îţi doreşti la fel de (sau mai) mult, dar de sens opus

Pentru a descoperi dacă sunt lucruri contrarii la care aspiri, este nevoie să îţi faci un „inventar” ceva mai dataliat reprezentat de dorinţele pe care le ai şi totodată ce presupune realizarea şi derularea (punerea în practică) a acestora.

De exemplu, deşi ştii că timpul tău liber disponibil este limitat la anumite seri din săptămână, tu intenţionezi  ca în acest timp să îţi faci abonament la sala de fitness, să urmezi şi un curs de limbi străine, un curs de dans şi să te întâlneşti să socializezi cu prietenii – toate acestea fără a ţine seama dacă aceste intenţii ale tale sunt realiste şi realizabile în intervalul de timp alocat.

Este astfel foarte posibil ca cel puţin unul dintre obiectivele tale (dacă nu chiar mai multe) să rămână „pe dinafară”, neputând fi realizate. Şi încă acesta poate fi un caz fericit…

Cea mai „rea” variantă posibilă fiind acceea în care, sub presiunea atâtor lucruri (prea multe) pe care ţi le-ai stabilit de făcut pentru intervalul alocat, să ajungi să nu mai concretizezi niciunul. Acest fenomen este denumit starea de „îngheţ” (freeze) în literatura de specialitate şi este întâlnit deasemenea şi în situaţiile în care ai de ales dintr-un număr foarte mare de opţiuni.

  1. Este necesar să renunţi la ceva ce preţuieşti (mai mult)

Decurgând ca una dintre posibilele variante ale celor menţionate la punctul 3, dacă îndeplinirea dorinţei tale presupune să renunţi la ceva care este mai important pentru tine, atunci e nevoie să (re)evaluezi în ce măsură eşti dispus(ă) să faci acest lucru.

De exemplu, ţi-ai stabilit ca obiectiv să promovezi de la Area Manager la Regional Manager, însă ştii că acest lucru presupune să faci deplasări de luni până vineri, iar tu îţi doreşti să te implici mai mult şi să petreci mai mult timp cu familia.

De alegerea pe care o vei face la această re(evaluare) va depinde şi sporirea/scăderea şanselor tale de succes în realizarea obiectivului propus.

  1. Nu acţionezi în mod corespunzător

Atunci când îţi doreşti ceva, este nevoie să şi acţionezi în direcţia realizării acelei dorinţe.

De exemplu, dacă eşti o persoană singură şi îţi doreşti o relaţie, îţi anulezi complet şansele de succes dacă stai închis(ă) în casă şi îţi plângi de milă sau îţi doreşti o schimbare în carieră, de exemplu,  şi nu ai niciun CV actualizat măcar, nu mai spun să aplici pentru posturile disponibile.

Se spune “Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă şi în traistă.”

Aşa că indiferent cât ajutor poţi primi din partea Divinităţii, a Universului etc., a-ţi dori şi atât nu este suficient. Pentru a avea success, ai nevoie să şi faci paşi concreţi în direcţia aspiraţiilor tale (şi în niciun caz în sens contrar).

Şi da, succesul/ rezultatul dorit/ împlinirea dorinţei tale se va materializa cu siguranţă în cel mai potrivit mod pentru tine.

Găseşti încă şi mai multe surse de inspiraţie pe această temă şi aici:

88 Obiceiuri pentru SUCCES

Tehnica în 4 paşi pentru realizarea obiectivelor anul acesta

5 Elemente cheie pentru Succesul tău în Carieră

Live Webinar Joy4Success #2 – „Îndrăzneşte să Visezi şi să Realizezi!”

Concluzii

Aşadar, după ce îţi defineşti cât se poate de clar ceea ce îţi doreşti (1) şi formulezi obiective specifice în acest sens (2), este important să începi să acţionezi în mod concret în direcţia realizării aspiraţiilor tale (3).

Având deplină încredere în reuşită (4), atâta timp cât te concentrezi pe fiecare pas cu determinare şi entuziasm (5.1.), fără a te sabota prin convingeri limitative (5.2.) sau acţiuni contradictorii (5.3.), vei ajunge să îţi trasformi visurile în realitate (6).

Şi această realizare, pe lângă bucuria inerentă succesului îţi va oferi cel mai bun prilej să îţi îmbunătăţeşti între timp abilităţile şi competenţele, încrederea în forţele proprii, aprecierea de sine, relaţiile cu ceilalţi, statutul social, etc.

Ţinând cont de acestea, vei putea să îţi realizezi aspiraţiile cu mai multă uşurinţă şi într-un interval de timp mai scurt.

Iar dacă vrei să amplifici, să dinamizezi acest proces şi să beneficiezi de susţinerea şi expertiza unui profesionist în demersul tău, iată cum îl poţi obţine.

Până data viitoare,

BUCURIE & SUCCES!

Alina

Photo by Joshua Earle on Unsplash

Distribuie prietenilor

Ți-a plăcut articolul?

Înscrie-te la newsletter și vei primi noile articole înaintea tuturor.

Acest formular prelucrează date cu caracter personal. Vezi Politica de confidențialitate.

Lasă un răspuns