Job – Carieră – Vocație. Tu ce alegi?… (Partea I)

Viața profesională reprezintă o parte importantă a vieții fiecăruia dintre noi. Dincolo de faptul că îți solicită o perioadă semnificativă din timpul pe care îl ai la dispoziție, un job îți poate oferi fie satisfacții, fie frustrări.
Satisfacțiile sau frustrările depind de cum reușești să integrezi și să armonizezi activitatea profesională cu adevăratele tale valori și aspirații.

job-cariera-vocatie-Joy4Success

În cazul în care această armonie lipsește, conflictele interioare care pot apărea au potențialul de a genera consecințe dintre cele mai nedorite…

Acum, că ai ajuns să citești aceste rânduri, te invit să facem împreună un exercițiu de imaginație…

Este luni dimineața…Auzi alarma ceasului deșteptător care reprezintă semnalul clar că începe o nouă săptămână de lucru.

Ce gânduri îți apar în minte la începutul primei zile dintr-o serie de 5, în care ceasul va suna la aceeași oră, iar tu vei parcurge același program: programul unei zile obișnuite de lucru?…

Sunt oare gânduri de genul…

 • Offff…iar trebuie să merg la serviciu…”
 • „Vreau să stau acasă”
 • „Mai bine sun și anunț că sunt bolnav(ă)”
 • „Urăsc zilele de luni”
 • „Astăzi va fi o zi îngrozitoare; am o grămadă de treburi restante de săptămâna trecută”
 • ”M-am săturat, dar nu am încotro…”

Ce resimți la nivelul corpului atunci când te gândești la felul în care va decurge ziua și săptămâna care de abia începe?…

 • Simți o tensiune, o contractare puternică, un nod în gât, poate o durere de cap?…
 • Sau corpul tău este relaxat, respirația calmă, mintea clară?…
 • Sau poate simți un impuls interior care vine dintr-un for profund și care te îndeamnă să te trezești, să pornești la drum pentru a realiza ceea ce ți-ai propus?…

Oricare ar fi stările resimțite sau gândurile care îți trec prin minte, toate aceastea sunt indicii referitoare la cât de multă (sau de puțină) satisfacție și împlinire personală găsești tu în activitatea profesională pe care o desfășori.

Iar atunci când ne referim la viața profesională, durata medie a acesteia este în continuă creștere. Așa cum arată un studiu recent Eurostat, în Uniunea Europeană, viața profesională se întinde pe o perioadă între 32 și 42 de ani, media fiind de 36 de ani (cu 3 ani mai mare decât în anul 2000).

Programul mediu de lucru este în mod obișnuit de 8-9 ore/zi. Așadar, timpul alocat profesiei ocupă o bună parte din viața ta și are un impact semnificativ asupra satifacției pe care o resimți față de viața pe care o trăiești, dar și asupra relațiilor cu ceilalți.

Felul în care te raportezi la viața ta profesională este esențial dacă vrei să simți că ai o viață împlinită.

Încă din titlu, am menționat 3 abordări posibile pe care le poți adopta în privința vieții tale profesionale, și anume: Job – Carieră – Vocație

În prima parte a acestei serii de 4 articole, îți voi expune principalele caractersitici ale variantei „job”. În timp ce în articolele următoare vom pune focusul succesiv pe „carieră”, „vocație” și cum poți să alegi ceea ce ți se potrivește cel mai bine ție (conform valorilor și aspirațiilor pe care le ai și vieții pe care ți-o dorești).

Caracteristicile principale ale unui „JOB”:

 • Ai un program fix (cel puțin teoretic), în medie de 8-10 ore/zi, 5 zile/ săptămână
 • Concediul de odihnă este garantat prin lege
 • Ca angajat, beneficiezi de o serie de drepturi (ex. Salariu, asigurări sociale, medicale, etc) și obligații clar specificate în contractul de muncă și fișa postului.
 • Ai un superior ierarhic care te coordonează, supervizează și (foarte probabil) îți evaluează performanța la intervale regulate de timp
 • Ai posibilitatea de a promova sau a schimba jobul pentru un venit mai mare și/sau beneficii sporite
 • Principalul motiv pentru care te duci la job este salariul
job-Joy4Success

Cum evaluezi dacă în acest moment (ai ales să) ai „un job”?

Răspunde-ți cât mai sincer la următoarele întrebări:
(Evaluează pe scală de la 0 la 10, unde 0 reprezintă „deloc adevărat”, iar 10 reprezintă „foarte adevărat”)

 • Nu ești deloc dispus(ă) să petreci timp la birou în afara orelor de program
 • La job, îți vezi de ale tale, îți faci treaba și gata!
 • Adevărata ta viață este în afara jobului.
 • O dată ce ai plecat de la job, nu te mai gândești la ce mai ai/aveai de făcut până când nu începi o nouă zi de lucru.
 • Vii la job pentru banii, stabilitatea și predictibilitatea pe care ți le oferă și care îți permit să trăiești la un nivel de confort pe care ți-l dorești.
 • Nu simți nevoia să te implici suplimentar în activitatea profesională dacă asta ar însemna să renunți la activități de timp liber, timp petrecut cu familia, etc

Dacă ai ajuns la concluzia că acum ai un „job” și asta e ceea ce îți dorești cu adevărat, foarte bine. Felicitări!

Înseamnă că ai făcut o alegere asumată și aliniată cu valorile și aspirațiile tale.

Dacă însă ți se pare că parcă, pe măsură ce timpul trece, îți vine din ce în ce mai greu să te duci la job și te simți din ce în ce mai nemulțumit(ă), atunci poate este o ocazie să reflectezi puțin…și să vezi ce anume îți dorești cu adevărat.

Scrie-mi într-un mesaj sau lasă un comentariu mai jos și împărtășește-mi care este cea mai mare provocare/ nemulțumire a ta legată de job.

Până data viitoare,
BUCURIE & SUCCES!

Pe curând,
Alina

PS:
În articolul următor, vom pune focusul pe „carieră”. Dacă simți că îți dorești să faci o schimbare în viața ta profesională sau/și personală și ai nevoie de un sprijin și un context care să te susțină, programul trasformațional YOU FIRST© sau programele de coaching JOY4SUCCESS sunt create special să te ajute.

Sursa foto: Cyril Saulnier on Unsplash & Alexander Mils on Unsplash

Distribuie prietenilor

Ți-a plăcut articolul?

Înscrie-te la newsletter și vei primi noile articole înaintea tuturor.

Acest formular prelucrează date cu caracter personal. Vezi Politica de confidențialitate.